17.4.2021. 17:02
0
Na stranici WHO-a i podaci o vakcinaciji u BiH, da li je MCP dostavilo validne podatke
Na zvaničnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije konačno je osim broja zaraženih i umrlih naveden i broj vakcinisanih protiv Covid 19.

Tako je objavljeno da je do 15. aprila u BiH vakcinisano 15.000 građana ali je riječ o samoj prvoj dozi.

Iako je dostavljanje podataka o vakcinaciji SZO bio posao Ministarstva civilnih poslova BiH oni to nisu radili ni mjesecima nakon što je počela vakcinacija u BiH. Izgovor za to im je bilo nedostavljanje podataka od entitetskih zavoda i Brčko distrikta. S obzirom da je poznato kako entitetski zavodi vode preciznu statistiku, pitanje je da li je MCP uopšte zatražio te podatke znajući da je Ministarstvo napustila osoba koja je bila u direktnoj vezi sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović prije nekoliko dana objavio je da je više osoba u kratkom periodu napustilo MCP pa je pitanje da li se sve obaveze koje bi trebalo raditi MCP i ispunjavaju i postoji li ikakva kontrola. 

MCP ne zna ni koliko je ukupno vakcina stiglo u BiH, niti koliko je vakcinisanih građana što su potvrdili i u odgovorima Patriji. Jučer su nam odgovorili da su poduzete aktivnosti prikupljanja podataka o broju vakcinisanih kako bi se podaci mogli dostaviti SZO, a već danas je navedeno broj od 15.000 vakcinisanih koji nije srazmjeran broju vakcina koje su utrošene. Samo u KS je vakcinisano više od 5.000 zdravstvenih radnika, a vakcinacija je počela i u staračkim domovima.

Do kraja marta u Republici Srpskoj je vakcinisano oko 15.000 ljudi, a završena je vakcinacija zdravstvenog kadra, te je još krajem marta počela vakcinacija stanovništva starijeg od 65 godina.

Vakcine koje su stigle u Brčko distrikt iz Covax mehamizma su utrošene tako da je broj vakcinisanih u BiH sigurno veći od navedenih 15.000. 

Nepostojanje adekvatne evidencije i zvaničnih podataka u MCP pokazuje da BiH nema instituciju koja je dorasla ovako jednom ozbiljnom procesu. Više od godinu nakon pandemije ministrica Ankica Gudeljević (HDZ BiH) konačno je potpisala sporazum sa Austrijom o nabavci 200.000 vakcina. Jedino što je Gudeljević radila proteklih mjeseci je kritika na Covax mehanizam i spora isporuka plaćenih vakcina. No, umjesto da je MCP pokušavalo nabaviti i vakcine direktnim pregovorima u ime države za šta ima i nadležnosti lakše je odgovornost prebacivati na druge nivoe vlasti. 

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.