21.4.2021. 12:44
0
DS: Vlast koja se, umjesto novim investicijama, hvali zaduženjima, treba da ode
Vlast koja se, umjesto novim investicijama, hvali zaduženjima treba da ode, poručio je zamjenik predsjednika Srpske demokratska stranke (SDS) Milan Radović, komentarišući novo zaduženje Republike Srpske od 300 miliona eura na Londonskoj berzi.

Radović je rekao da bi bilo mnogo bolje kada bi se predsjednik SNSD-a pohvalio nekim novim direktnim stranim ili domaćim investicijama, koje su, kako je napomenuo, svedene na nivo od nekoliko desetina miliona KM. Upozorio je da je nakon ovog zaduženja ukupan dug Republike Srpske dostigao rekordan iznos od oko 6,6 milijardi KM.

- To je oko 60 posto projektovanog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, čime nas je Vlada RS i maksimalno zakonski zadužila - istakao je Radović.

Napomenuo je da su uslovi otplate novog zaduženja od 300 miliona eura veoma nepovoljni sa izuzetno visokom godišnjom kamatnom stopom od 4,75 posto.

- Privatna preduzeća u Republici Srpskoj se zadužuju po drastično nižoj kamatnoj stopi od oko tri posto godišnje, što dovoljno govori o stanju naših javnih finansija - naglasio je Radović.

Dodao je da je nakon ovog zaduženja ukupan dug Republike Srpske po prvi put premašio ukupan dug Federacije BiH, koji iznosi 6,3 milijarde KM, uprkos tome što FBiH ima daleko više stanovnika. 

 - Praktično znači da je svaki građanin Srpske dužan oko 5.800 KM, dok je naspram toga svaki građanin FBiH dužan oko 2.600 KM - pojasnio je Radović, saopćeno je iz SDS-a.


(Fena)

NovacSDS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.