23.4.2021. 13:24
0
Koncept deinstitucionalizacije i stambenih jedinica zaživio u samo četiri kantona u FBiH
U institucijama zatvorenog tipa osobe sa umanjenim intelektualnim sposobnostima nemaju jednaka prava kao u stambenim jedinicama. Evropski koncept deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite u BiH se primjenjuje samo na području FBiH, a stambene jedinice su u nadležnosti kantona.
Prema Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, čija je potpisnica i BiH od 2010. godine, pravo na život u zajednici jedno je od osnovnih ljudskih prava. Međutim, o procesu izmještanja iz institucija u stambene jedinice odlučuju stručni timovi i komisije, što nam je potvrdila Sanja Lepić, projekt menadžerica udruženja People in Need. 

Proces deinstitucionalizacije do sada je implementiran u četiri kantona na području FBiH: Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Srednjobosanskom.

Do sada je 150 osoba zbrinuto u stambenim jedinicama - stanovima u kojima u prosjeku živi 4-5 korisnika i jedan asistent, koji im pomaže u njihovim svakodnevnim aktivnostima. 

Zlatan Horo, jedan od takvih korisnika na području KS, kaže da se izmiještanjem u stambenu jedinicu, njegov život bitno promijenio.

U BiH ne postoje visokoškolske ustanove za obučavanje kadrova za rad sa osobama sa umanjenim intelektualnim sposobnostima.

Iako je edukacijsko-rehabilitacijski fakultet na području FBiH oformljen samo u Tuzli, nedostatak edukatora, rehabilitatora i logopeda kao stručnih kadrova, posljedica je i nedovoljne zainteresovanosti za takva zanimanja, tako da se ogroman broj ovih kadrova, zapošljava na drugim mjestima, kaže Samir Suljagić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine  Pazarić.

Odmicanje od modela socijalnog zbrinjavanja u ustanovama i pomaganje da se što veći broj korisnika zbrine u stambene jedinice, što je krajnji cilj deinstitucionalizacije, u BiH je dugotrajan i komplikovan proces.

Dostići evropske standarde u primjeni zakona na polju socijalne zaštite, još je uvijek  gotovo nemoguće, kako zbog neimplementiranja ovoga koncepta na državnoj razini, tako i zbog nedostatka obučenih kadrova za rad sa ovim osobama, koje društvo svakodnevno zanemaruje.

(Autor: Milica Bonar)

Ova priča je dio projekta neVIDLJIVI koji provodi SUMERO u partnerstvu sa produkcijsom kućom SOURCE, a koji se realizuje uz podršku USAID-a u okviru IMEP programa koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH.”
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.