6.5.2021. 13:18
0
Komšić i Field o ograničenoj reformi Ustava
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je Matthewa Fielda, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, u radnu posjetu. Između ostalog, bilo je govora o aktivnostima na ograničenoj reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u cilju implementacije pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, u cilju otklanjanja postojeće diskriminacije iz Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su saglasni kako se radi o veoma složenom zadatku, ali koji je moguće realizovati ako se postigne odgovarajući politički dogovor. Član PBiH Komšić je istakao kako je važan i segment zaštite integriteta izbornog procesa, kroz potpunu dekriminalizaciju izbora, na način da se uvaže sve preporuke ODIHR-a u smislu uvođenja naprednih tehnologija u kontrolu izbora i izbornih rezultata, kako bi se smanjila mogućnost da se vrše izborne krađe i manipulacije izborima.

Zajednički je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina treba ići naprijed prema evropskim standardima u svim oblastima, uključujući i izborne procedure, a da se ne treba dozvoliti da se u reformskim procesima krene unatrag u bilo kojem smislu. 


(Patria)

KomsicDF
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.