7.5.2021. 11:51
0
,,Odluke koje donosi Vlada FBiH često nisu u interesu građana, već je u pitanju obračunavanje političkih neistomišljenika''
Adnan Huskić, politički analitičar, prokomentarisao je za naš portal aktuelne događaje povodom ublažavanja epidemioloških mjera, kao i funkcionisanje vlada na Federalnom i Kantonalnom nivou.

Jučer su odlukom Vlade FBiH ublažene mjere s obzirom na sve povoljniju epidemiološku situaciju. Međutim došlo je do nesporazuma kada je Premijer Edin Forto rekao da se ta odluka ne sprovodi u KS dok Vlada KS tako ne odluči. No, ipak, građani Sarajeva su već sinoć mogli uživati u šetnji nakon 21h, što im nije bilo dozvoljeno skoro 2 mjeseca.

Jučerašnji posve komični događaji o neslaganju odluka Vlade FBiH i Vlade KS rezultirali su samo još većom nedoumicom kod građana o samom funkcionisanju federalne i kantonalne vlasti. Šta je u nadležnosti jednih, šta drugih, kada vlade Kantona moraju sprovoditi odluke koje je donio viši nivo pitali smo političkog analitičara Adnana Huskić.

,,Nadležnosti i jedne i druge vlade su sustavno propisane i tu ne bi trebalo biti ništa sporno. Postoje možda neke nedorečenosti, ali se jasno zna čime se bave federalne, a čime kantonalne vlade.''

,,One mjere koje propiše Vlada Federacije se ne smiju ublažavati i ne može se ići ispod toga, a Kantoni imaju pravo da uvode mjere za koje smatraju da su adekvatnije.'' Čisto podsjećanja radi, to se odnosi na period početkom marta kada je Sarajevo bilo najpogođenije virusom i tada je Vlada KS zahtijevala od Federalne Vlade da donose restriktivnije mjere za ovaj kanton u cilju suzbijanja širenja COVID19.


Na naše pitanju od čega zavisi dobro funkcionisanje i saradnja Vlada na Federalnom i Kantonalnom nivou, za portal Source.ba Huskić je rekao sledeće:

,,U velikoj mjeri ovisi i politička prohodnost, odnosno da li je u pitanju ista politička kolicija na federalnom nivou, kao i ona na kantonalnom. To je jedan od ključnih preduslova u dobroj komunikaciji na ova dva nivoa vlasti''

,,Ključni faktor odluka koje donosi vlada Federacije, nažalost, često ne idu u korist građana, već je u pitanju političko obračunavanje političkih neistomišljenika''
zaključio je Huskić na kraju razgovora. 


Novinarka: Semra Šantić 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.