7.5.2021. 14:51
0
Kalesija - Park sjećanja na osobe umrle od karcinoma
Članice pomenutog udruženja zajedno sa članovima porodica su na javnoj površini ispred BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija zasadile bijele i roze ruže sa imenima osoba koje su umrle od karcionoma i drugih malignih oboljenja sa općine Kalesija.
Općina Kalesija danas je dobila park sjećanja na osobe koje su umrle od karcinoma i drugih malignih oboljenja.

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović u ime općinskog načelnika danas je zajedno sa Hajrom Jahić-Bajrić predsjednicom Udruženja žena oboljelih i liječenih od karcionoma i drugih malignih oboljenja „Nijemi krik“ Kalesija otkrio spomen ploču u „Parku sjećanja“ koji je urađen kao sjećanje na osobe koje su izgubile bitku s tom opakom bolešću.

Članice pomenutog udruženja zajedno sa članovima porodica su na javnoj površini ispred BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija zasadile bijele i roze ruže sa imenima osoba koje su umrle od karcionoma i drugih malignih oboljenja sa općine Kalesija.

- Danas smo Kalesiji poklonili jedan mali park sjećanja. Ovaj poklon je od moje kćerke Sabrine koja je neizmjerno voljela ovaj grad. Ona je prošle godine u augustu izgubila bitku s opasnom leukemijom i dala nam je zadatak da nešto učinimo za Kalesiju. Napravili smo prvi park sjećanja, koji ima veliko značenje. Želimo podsjetiti sve da vode računa, da se sjećamo onih koje smo izgubili, da opominjemo. Dovoljno je da ljudi pogledaju stotine rozih ruža za one koji se bore protiv karcinoma, desetine bijelih ruža za one koji su izgubili bitku i da karcinom shvate ozbiljno - izjavila je Bajrić - Jahić za Fenu.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu kako godišnje od raznih oblika karcinoma oboli oko 5.000 ljudi. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom 2015. registrirano je 4.550 umrlih, od čega 2.593 muškarca i 1.957 žena. Kako bi se smanjio rizik obolijevanja od zloćudnih bolesti Međunarodna agencija za istraživanje raka preporučuje na primarnoj razini izbjegavanje pušenja i duhanskog dima, redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću i održavanje normalne tjelesne težine, umjerenost u alkoholu te zdravu prehranu uz dovoljno voća i povrća.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.