8.5.2021. 16:09
0
U ponedjeljak nastavak masovne vakcinacije u dvorani Huan Antonio Samaranch
Vakcinalni punktovi na Zetri od ponedjeljka ponovo počinju sa radom, potvrdio je Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS u pandemiji COVID-19, nakon sastanka u JU Dom zdravlja KS.

On je kazao da će za KS biti na raspolaganju 5.000 vakcina.

Prioritet i ovaj put imaju građani stariji od 75 godina, uz to priliku za vakcinaciju će imati i pojedini hronični bolesnici.

Riječ je o vakcinama koje se krajem aprila stigle iz Kine 50.000 doza Sinofarm, a Vijeće ministara BiH je još krajem marta utvrdilo količine između eniteta i Brčko distrikta. Republici Srpskoj pripalo je 18.620, Federaciji BiH 30.380 i Brčko distriktu BiH 1.000.

U Sarajevo je 4. maja dopremljeno i 10.530 Pfizer vakcina iz EU program "EU4Health" koje je donio evropski komesar Oliver Varhelyi. Kako je najavljeno do kraja maja očekuju se još tri isporuke u jednakim količinama, a do kraja avgusta BiH će dobiti 214.000 vakcina iz ovog programa. 

Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrila je i kinesku vakcinu Sinovac (10.000 odnosno 5.000 jer će se koristiti i za revakcinaciju) koje je donirala Turska za vakcinaciju uposlenika u tri državne policijske agencije. Još uvijek nema jasnog plana kada i gdje će se vakcinisati uposlenici, a najavljeno je da će im biti potrebno 4.600 vakcina. Ministar zdravstva KS Haris Vranić ranije je potvrdio da će se dio uposlenika vakcinisati u Sarajevu. Cijelim procesom koordiniše Ministarstvo sigurnosti BiH. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.