17.5.2021. 17:17
0
I pored najava Izetbegovića donacija vakcina iz Malezije nikada nije stigla u BiH
„Nama je ovih dana Malezija, na telefonski poziv gospodina Džaferovića, poslala 50.000 vakcina i napisali su u pismu “vakcinisali smo samo 0,4% Malezijaca”. U BiH se vakcinisalo 1 ili 2 posto”, rekao je Izetbegović.
Obećanih 50.000 kineskih vakcina koje je Malezija trebala donirati BiH još nikada nisu stigle u BiH.

Prva informacija o donaciji objavljena je krajem marta ove godine, a potvrdio je ambasador BiH u Maleziji Senaid Memić. Zatim je u intervjuu za O kanal 20. aprila predsjednik SDA Bakir Izetebegović tu informaciju predstavio kao već gotovu stvar.  

„Nama je ovih dana Malezija, na telefonski poziv gospodina Džaferovića, poslala 50.000 vakcina i napisali su u pismu “vakcinisali smo samo 0,4% Malezijaca”. U BiH se vakcinisalo 1 ili 2 posto”, rekao je Izetbegović.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH koje je zaduženo za prijem svih vakcina koje stižu u BiH bilo putem donacija ili EU i Covax programa danas su potvrdili za Patriju da je u toku realizacija donacije iz Republike Hrvatske, a da postoji samo najava mogućih donacija iz Malezije i Slovenije.

Prilikom posjete BiH hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman polovinom aprila najavio je donaciju vakcina BiH. Vrlo brzo Vlada Hrvatske je donijela odluku o donaciji i to 30.000 BiH, a po 10.000 Kosovu i Crnoj Gori.

Prilikom posjete slovenskog predsjednika Boruta Pahora početkom marta najavljena je donacija od 4.800 vakcina za BiH, ali ni ta donacija nije realizirana.

Do sada je najveći broj vakcina donirala Srbija, kako za FBiH tako i za RS, a omogućeno je vakcinisanje i bh. građana u Srbiji. Iako je nakratko zaustavljen taj proces, postoje najave da će ponovo biti omogućeno vakcinisanje zainteresiranim bh. državljanima.

Izetbegović je u istom intervjuu priznao da je zvao puno ljudi, predsjednika država, prijatelja koji nisu mogli pomoći jer imaju problem u svojoj zemlji.

„Pa da to je to tako lako riješiti pa Hrvatska bi dodala Hrvatima u BiH nešto vakcina“, kazao je tada Izetbegović.

Hrvatska je ispunila svoje obećanje, a Maleziju, Šefika i Bakira još čekamo.

(Patria)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.