13.7.2021. 18:54
0
"Od Milanovića grašani trpe najgori repertoar orijentalizma"
Asim Mujkić, univerzitetski profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo, izjavio je da se Zoran Milanović postavlja kao arbitar koji određuje ko laže da je Hrvat, a ko je pravi Hrvat.

Profesor Mujkić je još rekao da je predsjednik Hrvatske pokazao nepoznavanje Ustava BiH, gdje stoji da se bira član Predsjedništva BiH iz nekog naroda, a to ne znači da se bira predstavnik tog naroda.

“Nažalost, već duže vrijeme od Milanovića trpimo, mi građani BiH, ono možda ponajgore iz repertoara orijetnalizma, te neke umišljene pseudoimperijalne superiornosti i gledanja na BiH kao na nedonošče, kao na nedovršenu, nekompletnu, niže vrijednu tvorevinu. To je konstanta Milanovićeva, ali i HDZ-a već treću deceniju”, rekao je profesor Mujkić u uvodu.

On je istakao da smo vidjeli raskošno nepoznavanje ustava BiH.

“Ne biramo predstavnike iz naroda, nego građane koje dolaze iz reda naroda. Naša prava nipošto ne štite ljudi, nego dobre institucije. Milanović misli da to štite baš samo neki određeni ljudi i on se pokazuje kao arbitar koji određuje ko laže da je Hrvat, a ko je pravi Hrvat”, rekao je Asim Mujkić u Danu uživo na N1.

Na konstataciju da su Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković podržali mišljenje da Bošnjaci ne treba da biraju člana Predsjedništva BiH Hrvatima, Mujkić je poručio:

“Ako čitamo izvorno Dejtonski sporazum biramo člana Predsjedništva iz reda ovog ili onog naroda, što ne znači da biramo predstavnika. Svaki razgovor o članu Predsjedništva BiH kao o nekome lideru tog i tog naroda je promašen. Ja ne osjećam, ako sam Bošnjak, da je Džaferović moj predstavnik. Smatram da je bespredmetno razgovarati o tome ako zaista čitamo Dejton.”

Mujkić smatra da ono što radi politička elita Srbije i Hrvatske radi već duže vrijeme se može razumjeti ” kao jedno nepoštovanje BiH, i neka umišljena superiornost, odnosno pokušaj nekog pseudokolonijalnog položaja, koji omogućuje da na ovaj ili onaj način učestvuju u određivanju”.

“Zapadni Balkan jeste predzadnja rupa na svirali, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju. Onakav skandal je sebi dopustio premijer Slovenije. Kao Zapadni Balkan smo ostali po strani ovih ključnih evropskih tokova, što dovodi do pogroršanja ekonomske i političke situacije”, naveo je gost N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.