26.7.2021. 17:31
0
Stalna postavka video izložbe ‘Srebrenica: Naša priča’ od danas dostupna posjetiocima Memorijalnog centra Srebrenica
FOTO: N1
Memorijalni centar Srebrenica posebnu pažnju pridaje svjedočanstvima usmene historije preživjelih svjedoka genocida. Već ranije najavljenu video izložbu ‘Srebrenica: Naša priča predstavili smo 7. jula kao dio zvaničnog programa obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Ova izložba je rezultat dvogodišnjeg rada kroz različite istraživačke projekte, u okviru kojih je razvijena posebna metodologija bilježenja usmene historije, a koja ima za cilj da sačuva iskustva preživjelih. Izložba se sastoji od 20 video priča koje prate glavne teme provedene kroz metodologiju usmene historije, te su hronološki poredane.

Video izložba priča usmene historije ‘Srebrenica: Naša priča’ je realizirana zahvaljujući podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat ‘Istina, dijalog, budućnost’. U okviru realizacije video priča korišteni su materijali koje je Memorijalni centar pripremio kroz različite istraživačke projekte u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN BiH) i Muzejom ratnog djetinjstva.

 
Od ove sedmice ova video izložba, smještena u prostoru bivše fabrike akumulatora, je dostupna posjetiocima Memorijalnog centra i činit će stalnu postavku Muzeja.

Imajući u vidu da mnogi ne mogu lično posjetiti Memorijalni centar u Potočarima i pogledati video izložbu usmene historije, u narednom periodu video priče, titlovane na Engleskom jeziku, će biti javno dostupne na zvaničnom You Tube kanalu Memorijalnog centra. Od danas već možete pogledati jednu video priču pod nazivom ‘Mjesta masovnih pogubljenja’, u kojoj preživjeli svjedoci govore o nevjerovatnom načinu na koji su preživjeli strijeljanje.

 

Važno je napomenuti da su ubijanja započela već 11. jula navečer u Potočarima. Organizirano masovno smaknuće svih zarobljenih muškaraca odvijalo se od 13. do 16. jula na teritoriji općina Bratunac i Zvornik. Pet velikih stratišta u Zvorniku su: škola u zaseoku Grbavci i livada u obližnjem mjestu Orahovac, škola i brana u Petkovcima, vojna ekonomija Branjevo, Dom kulture u Pilici i Kozluk. Najveće pojedinačno masovno stratište u Bratuncu bio je magacin Poljoprivredne zadruge u Kravici.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.