27.7.2021. 19:16
12
"Ja Ratka Mladića ne doživljavam kao ratnog zločinca, ja nisam vidio da je on negdje počinio taj neki ratni zločin. Gdje je 157 hiljada Srba iz Sarajeva?"
Nenad Nešić, predsjednik DNS-a danas je prokomentarisao odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida kao i odluku srpskih poliički stranaka da tu odluku odbace i bojkotuju rad državnih institucija.

“Mi smo juče donijeli odluku da ne učestvujemo u radu Parlamenta BiH, Savjeta ministara, Predsjedništva BiH, sve dok se ne nađe neka mogućnost za dogovor. Smatramo da je Inzkov zakon o negiranju genocida neprihvatljiv za srpski narod i Republiku Srpsku jer mi imamo drugačija mišljenja povodom događanja u Srebrenici. Mi ne sporimo da se u Srebrenici desio veliki zločin, ali sporimo da se to može nazvati genocidom. Na kraju krajeva, imamo i izvještaj nezavisne komisije koja je nesporno utvrdila da se u Srebrenici nije desio genocid”, kazao je Nešić za banjalučku Buku.

On kaže da je ova odluka iznuđena: “Mi nudimo mogućnost za dogovor, pružamo ruku dogovora, ali nismo spremni na bilo kakva nametanja bez obzira od koga dolaze.”

Visoki predstavnik je, kaže Nešić, “narušio sve konvencije o ljudskim pravima, evropske i međunarodne i narušio Ustav BiH, jer jedno od osnovnih ljudskih prava je sloboda izražavanja, govora, mišljenja“.

“Ukoliko kažemo da se u Srebrenici nije desio genocid, mi smo odmah krivično odogovrni, prijeti se kaznom zatvora. Znači, nemamo pravo da kažemo svoje mišljenje o događanjima u Srebrenici i oko Srebrenice. Takođe, veličanje ratnih zločinaca, po presudi Haškog tribunala, i to je kažnjivo. Znači, ukida se sloboda govora. Bojim se da ćemo doći u situaciju da nam bude zabranjeno da kažemo ‘mi smo Srbi'”, rekao je predsjednik DNS-a.

“Ja Ratka Mladića ne doživljavam kao ratnog zločinca, ja nisam vidio da je on negdje počinio taj neki ratni zločin. Brane mi da imam svoj pogled na rat. Gdje su Srbi iz Sarajeva? Gdje je 157 hiljada Srba iz Sarajeva? Gdje je oko 50 hiljada onih koji su se ‘91. izjašnjavali kao Jugosloveni, a koji su većinom bili Srbi? Šta je sa 2367 žrtava iz Podrinja, oko Bratunca, Srebrenice? Gdje odgovornost Orića i drugih Orića? Znači da pravda nije ista za srpski narod i za druge narode u BiH. To je ono protiv čega se mi borimo. Ne borimo se mi ovdje da negiramo bilo kakav zločin. OK, bio je zločin, priznajemo bio je veliki zločin, ali nije bio genocid. Imamo jasnu definiciju genocida. Velika većina tih koji su sahranjeni u Potočarima su bili pripadnici Armije BiH”, rekao je Nešić u razgovoru za portal Buka.

(AJdin Balićevac)

12
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.