1.8.2021. 20:45
0
Krivičnim zakonom BiH obuhvatiti i ratne zločince iz Drugog svjetskog rata
Kako bi Bosna i Hercegovina postala prva država u širem regionu koja u svom Krivičnom zakonu tretira sve vrste negiranja genocida, ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca predlažemo da se doneseni zakon od strane Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka koji reguliše krivični zakonik Bosne i Hercegovine i sankcioniše negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca dopuni, saopćeno je iz Pokreta Snaga domovine.

Zbog historije Bosne i Hercegovine i događaja ne samo u zadnjem ratu (1992-1995) nego i u Drugom svjetskom ratu smatramo da se dopuna zakona o negiranju genocida i drugih zločina i veličanja zločinaca koji tretira one događaje i osobe koje su osuđene pravomoćnom presudom u skladu sa poveljom Međunarodnog ratnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 08.08.1945., od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, proširi i na presude koje su donijeli sudovi u bivšoj Jugoslaviji od 1945. do 1991. godine. - prenosi agencija Patria.


- Smatramo da bi ova izmjena zakona donijela relaksaciju odnosa i smanjila tenzije u Bosni i Hercegovini jer smo svjedoci konstantnih konflikta koje izazivaju imena ulica, škola, institucija ali i spomenici koji se podižu zločincima iz Drugog svjetskog rata kao i organizacije koje veličaju iste te zločince", navodi se u saopćenju.


Prijedlog dopune zakona je poslan svim parlamentarnim strankam ali i drugim strankama koje nisu zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.