1.8.2021. 22:50
0
Ministri Osmanović i Avdić na obilježavanju 29. tužne godišnjice stradanja Bošnjaka na Karlovom mostu u Foči
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić danas su sudjelovali u obilježavanju 29. tužne godišnjice stradanja Bošnjaka na Karlovom mostu u Foči, zajedno sa članovima porodica i preživjelim srodnici mučki ubijenih stanovnika ovog istočnog bosanskog grada. Svake prve nedjelje u avgustu na ovom mjestu članovi Udruženja žrtava rata ''Foča 1992 – 1995'' obilježe dan sjećanja na sve žrtve zločina u Foči u kojoj je za kratko vrijeme 1992. godine ubijeno gotovo 3.000 civila, dok su brojni objekti tokom rata pretvoreni u logore. Među žrtvama je bilo 586 žena, a i danas se traga za 627 posmrtnih ostataka ubijenih. U prigodnom obraćanju ministar Osmanović je istakao kako svi zajedno moramo istrajati na njegovanju i izgrađivanju kulture sjećanja na sve stradale tokom agresije na našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Preživjeli Fočaci ne žele ništa drugo sem istine i pravde, a zloglasni Karlov most samo je jedno od desetina stratišta njihovih najbližih. Pano sa imenima ubijenih dovoljno govori o veličini zločina koji se dogodio ovdje.


Današnjem okupljanju prisustvovao je i veliki broj predstavnika različitih nivoa vlasti, koji su zajedno sa porodicama ubijenih s mosta simbolično bacilli cvijeće u rijeku Drinu za sve ubijene i za čije je duše danas proučena dova.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.