20.8.2021. 13:44
0
Udruženje „Biser“ u Goraždu počelo s registracijom za Šetnju za ozdravljenje
Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ danas je u Goraždu počelo s registracijom za Šetnju za ozdravljenje (Race for the Cure) čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

Zbog očekivanog pogoršanja epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi, umjesto tradicionalnog okupljanja na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, ove godine udruženja će šetnju organizirati u svojim gradovima 3. oktobra.

U Udruženju „Biser“ su zadovoljni odzivom jer se samo u prvom satu akcije na punktu u ulici Zaima Imamovića registriralo  oko 40 građana Goražda, a registracija se vrši i online.

„Registracija košta simboličnih 10 KM i za građane koji nisu u mogućnosti da se sami registruju, to možemo mi učiniti u njihovo ime koje će se u roku od dva dana naći na stranici Think pink, da su podržali ovu manifestaciju i time pomogli ženama oboljelim od karcinoma jer prikupljenim sredstvima se obezbjeđuju paketići prve pomoći kod novooperisanih žena a radit će se i Dani zdravlja koji podrazumjevaju pokretni mamograf“ - pojasnila je predsjednica udruženja „Biser“ Mersiha Pecikoza.

Dodala je da će ove godine mamografski pregledi biti omogućeni na području Općine Foča u FBiH.

„Odlučili smo da to bude na području Ustikoline pošto je udaljeno mjesto u kojem nema mogućnosti ovakvih pregleda. Vjerovatno će to biti početkom septembra i planirano je da taj dan, naravno besplatno, bude pregledano 50 žena, s tim da ćemo nastojati da obezbjedimo i jednog ginekologa, da te žene ukoliko imaju nekih ginekoloških problema, mogu obaviti pregled i otići na dalje pretrage ako je potrebno“ - istakla je Pecikoza.

Ona je podsjetila da svi zainteresovani građani koji žele podržati ovaj humani događaj mogu to učiniti registracijom online ili u udruženju „Biser“, do dana održavanja  manifestacije.

„O potrebi podizanja svijesti u borbi protiv karcinoma dojke svjedoči i činjenica da se broj oboljelih i na području BPK Goražde povećava, a dodatni alarm je i podatak da od ove opake bolesti sve češće  obolijevaju mlađe osobe. Napominjemo i ovom prilikom važnost samopregleda i drugih vidova prevencije kako bi se bolest otkrila na vrijeme, a i prilikom današnje registracije građanima su dijeljeni  promotivni materijali“ - naglasila je predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ Goražde. 
      
(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.