13.9.2021. 19:41
0
Vranić odgovorio zastupnicima SDA: Lista lijekova je donesena u skladu sa svim propisima
Ministar zdravstva KS Haris Vranić na današnjoj sjednici Skupštine KS odgovorio je na optužbe zastupnika iz SDA da je sam donio novu Listu lijekova u KS, a da u tome nije učestvovala Komisija.

Iako je davanje odgovora bilo prekidano poslovničkim intervencijama pojedinih kantonalnih zastupnika ministar je dao odgovor.

Vranić je između ostalog negirao navode zastupnika SDA da su iznosile vakcine u velikom broju, nosile po privatnim ordinacijama kao i da su uništavali kartoni. On je pojasnio da nadležni ministar sačinjava listu lijekova i istu dostavlja na dalje postupanje.


"Lista lijekova nije revidirana od 2018. godine i ovo je prvi put da je donesena u skladu sa svim važećim propisima. Za predmetnu odluku pribavljeno je mišljenje Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva pravde i Ministarstva finansija. Komisija je samo savjetodavno tijelo. Tačno je da ona prikuplja sve informacije, provjerava dokumente da li je neko predao validne dokumente da bi bio stavljen na listu. Imamo listu A koju donosi federalni ministar i koja je obligatorna i snose je zavodi zdravstvenog osiguranja. Postoji tzv. B lista fakultativna lista u kojoj od zavisnosti od sredstava mogu da se stavljaju lijekovi na listu s koliko procenata će zavodi učestvovati“, kazao je Vranić.


Dodao je da se išlo u zaštitu domaćih proizvođača.

"Interesantno je da SDA insistira na zaštiti stranih proizvođača. Domaće firme zapošljavaju preko 5.000 radnika, a zastupljeni su sa 32 posto. 68 posto uzimaju strani proizvođači a da nemaju zaposlenih više od 32 radnika. Mislim da mi kao KS možemo da odlučujemo kome ćemo pare dati“, kazao je.

Ministar je kazao da se za refundaciju troškova za liste lijekova daje 80 miliona KM. Na listi A je sada 725 lijekova, a na listi B 145.

"Nikakvi lijekovi nisu skinuti, nijedan generik nije oštećen. Sve je apsolutno ispravljeno. Zašto su se SDA-u obratili strani proizvođači, zašto se nisu obratili NIP-u, SDP-u, Ministarstvu, Vladi nego su došli u SDA. To što neki proizvođači su preko SDA imali protekciju i imali profit to se neće dešavati. Ovdje vrijedi zakon argumenata a ne siledžijstva. Ja nemam nikakvih interesa ni u jednoj farmaceutskoj kući nije me nijedna kupila, nemam ni prema jednoj obavezu“, kazao je Vranić.

On je napomenuo da je bio član Komisije za lijekove kada je 2018. usvojena lista a da je Komisija nije odobrila.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.