17.9.2021. 12:47
0
Reformom parničnog zakonodavstva do efikasnijih sudskih postupaka
Dugotrajni parnični postupci koji se vode pred sudovima u Federaciji Bosne i Hercegovine otežavaju građanima pristup pravdi i opterećuju rad sudova zbog čega je neophodno reformisati zakonodavstvo u ovoj oblasti“, rečeno je na otvaranju stručnog savjetovanja na temu: „Perspektive reforme parničnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini“ 17. septembra ove godine na Ilidži

Stručno savjetovanje su organizovali Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (CEST FBiH) i AIRE centar (Advice on Individual Rights in Europe). Tokom dva dana sudije, advokati, pravobranioci, predstavnici institucija za pružanje besplatne pravne pomoći, Federalnog ministarstva pravde, Institucije Ombudsmana za ljudska prava u BiH i akademske zajednice govorit će o reformi građanskog parničnog procesnog prava u FBiH.


Ovim povodom dr. sc. Arben Murtezić, direktor CEST FBiH, je rekao da je javnost u BiH uglavnom fokusirana na krivično zakonodavstvo iako je u sudovima značajan broj predmeta iz parnične oblasti.

"Velik broj predmeta, oko 40 posto, u sudovima čine parnični predmeti koji su od velike važnosti za veliki broj pojedinaca, ali i društvo. Zbog toga smo se odlučili da iniciramo stručnu raspravu u kojoj ćemo identifikovati probleme i predložiti određena rješenja“, dodao je direktor Murtezić.


Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, je istakla da je za efikasno ostvarivanje pravde i pravnu sigurnost neophodno da sudska praksa bude ujednačena, te da domaći sudovi slijede praksu Evropskog suda za ljudska prava. 

“Vladavina prava podrazumeva usklađenost nacionalnih zakona i sudske prakse sa međunarodnim pravnim standardima. Zbog toga je važno što smo okupili sudije, advokate, predstavnike izvršne vlast, akademske zajednice, kao i sve druge aktere koji su uključeni u parnične postupke, kako bi radili na unapređenju zakonodavstva u ovoj oblasti i na taj način obezbedili građanima efikasniju zaštitu prava pred sudovima”, navela je direktorica Braithwaite.


Savjetovanje je organizovano u okviru projekta: „Jačanje BiH sudskih kapaciteta i harmonizacija domaćih zakona i pravnih normi i usklađivanje sa evropskim standardima” koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj projekta je da unaprijedi primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima i ostalih instrumenata međunarodnog prava te da ojača stručnosti i nezavisnosti pravosuđa u BiH. Zaključci sa ovog skupa biti će dostavljeni Federalnom ministarstvu pravde.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.