17.9.2021. 14:28
0
Obaveza nam je sačuvati od zaborava one koji su ugradili svoje živote u temelje domovine
Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju poginulih branilaca, te pored biste narodnog heroja Nesiba Malkića, danas je u Živinicama obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Na značaj ovog jubileja podsjetio je ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, koji je baš tada i postao pripadnik Odreda policije za specijalne namjene “Bosna”.

“Danas se u Živinicama zajednički prisjećamo formiranja i ratnog puta policijskih snaga MUP-a, te odajemo počast onima koji su ugradili svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine. Svoj ratni put počeo sam upravo u ovoj jedinici, koja je za odbranu naše domovine dala 81 život. Mobilizacijom rezervnog sastava milicije, MUP je tada prepoznat kao jedna od glavnih okosnica Armije RBiH. Naša prva obveza je da se uvijek sjećamo onih koji su dali svoje živote za našu državu Bosnu i Hercegovinu, a druga je da kroz obilaske šehitskih mezarja, ali i raznim drugim manifestacijama sjećanja, upoznajemo mlade sa svim onim što se događalo tokom naše odbrambeno-oslobodilačke borbe’’, istakao je ministar Osmanović, ovom prilikom.

Devetnaestog septembra 1991. godine Predsjedništvo BiH donijelo je historijsku odluku o mobilizaciji aktivnih i rezervnih sastava organa i službi unutrašnjih poslova u BiH. Ratna policija u to vrijeme dala je svoj doprinos u odbrani BiH i očuvanju sigurnosti građana i imovine. Obilježavanje ove godišnjice bit će nastavljeno organizacijom svečane akademije u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.