18.9.2021. 19:03
0
DF odgovorio Čoviću na izjave o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda: Pozivamo ga da pred Schmidtom čitamo presude Evropskog suda
Demokratska fronta (DF) pozvala je HDZ i Dragana Čovića da pred međunarodnim zvaničnicima, za koje kažu da se Čović često poziva, za istim stolom, zajedno prođu kroz sve presude Evropskog suda za ljudska prava, te da utvrde da li u tim presudama uopće postoji bilo kakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Ovo je uslijedilo kao odgovor na tvrdnje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, da će kako je danas kazao, do kraja godine osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

- Mi, u Demokratskoj fronti, smo u više navrata čitali sve presude Evropskog suda za ljudska prava i nismo naišli na to da presude pominju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, stoga i upravo zato smatramo da nešto što ne postoji ne može biti osnov za djelomične izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH - poručili su iz ove stranke.

Ističu da je ono na što su naišli, i to u više presuda Evropskog suda za ljudska prava, jeste preporuka da se odbaci princip konstitutivnosti naroda, a na tim presudama bazira se i Mišljenje Evropske komisije.

Međutim, poručili su, oni u DF smatraju da HDZ i Dragan Čović ne bi trebali propustiti priliku da pred međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, dokažu postojanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

- Uvjereni smo da će HDZ i Dragan Čović poslušati savjet Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je poručio, citiramo - da je za rješavanje svih problema potrebno da političari ostanu za istim stolom, čak i kada je teško. Ukoliko HDZ i Dragan Čović uvaže ove riječi Visokog predstavnika, biće to dobra prilika da uz prisustvo predstavnika parlamentarnih stranaka i predstavnika međunarodne zajednice, konačno, a i zbog šire javnosti, interesa svih građana i naroda, svi zajedno utvrdimo ko govori istinu, a ko pokušava obmanuti javnost - naveli su.

Za kraj su poručili da "HDZ i Dragan Čović pokažu više hrabrosti u suočavanju sa istinom".

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.