19.9.2021. 17:24
0
Obilježavanje godišnjice zločina u Novoseocima
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 19. septembra 2021. godine, prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice zločina u naselju Novoseoci, općina Sokolac.

U Novoseocima je 22. septembra 1992. godine ubijeno 45 osoba bošnjačke nacionalnosti, ostalo stanovništvo je protjerano, džamija srušena, kao i većina kuća i pratećih objekata. Najmlađa žrtva bio je Damir Očuz, koji je imao 14 godina. Ubijen je zajedno sa ocem Muneverom.

Pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su, prema optužnici, u noći sa 21. na 22. septembar 1992. opkolili i ušli u Novoseoca. Po ulasku u selo, kako se navodi u optužnici, jedan od pripadnika Izviđačke čete je ubio Devlu Karić. Nakon toga je izvršeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu u blizini džamije kako bi bili transportirani prema Sarajevu, dok su 44 muškarca u dva vojna vozila prevezeni do smetljišta na Ivan polju, gdje su u dvije grupe dovedeni do ivice vrtače, te usmrćeni automatskim oružjem, a zatim je jedan od pripadnika Izviđačke čete ubijao preživjele pojedinačnim hicima iz pištolja.

- Nad nama se danas u ovom entitetu provodi najgrublji oblik diskriminacije sa ciljem našeg ponovnog progona sa naših ognjišta. Vlasti u ovom entitetu, koju čine predstavnici bosanskih Srba, treba da znaju da mi nismo tu da bi ponovo napustili naša ognjišta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv devet osoba optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992. godine.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.