20.9.2021. 17:19
0
OSA samoinicijativno pokrenula vještačenje snimka sastanka Osmana Mehmedagića Osmice i Gordane Tadić
Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, saopćeno je iz OSA-e, prenosi Avaz.

Iz OSA-e navode da će vještačenje biti urađeno kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH te da će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.

- Bit će upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog nezakonitog prisluškivanja i tonskog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima. OSA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo - navodi se iz OSA-e.

Međutim, zakon striktno predviđa da vještačenje mogu raditi samo ovlašteni sudski vještaci po nalogu Suda BiH, a na zahtjev Tužilaštva BiH.

Također, OSA nema policijske ovlasti i to je razlog više i indicija da Mehmedagić želi da opstruira zakonitu istragu.

Zato je odmah krenuo u vještačenje prije Suda, Tužilaštva i ovlaštenih sudskih vjestaka.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.