22.9.2021. 22:33
0
"Vi znate da građani BiH hrvatske narodnosti imaju svi hrvatsko državljanstvo, jesam li im ja predsjednik? Pa ja mislim da jesam"
Nejednakost konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini je predugo neriješena, izjavio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocjenjujući da je BiH svojevrsni temelj mira u regionu.

Kako prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT), Milanović je podvukao posvećenost Hrvatske zajedničkim naporima u rješavanju globalnih izazova, od pandemije kovida do klimatskih promena. Ističući posvećenost miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, Milanović je naglasio da je zbog toga Hrvatska „i jedan od najsnažnijih zagovornika proširenja Evropske unije na to područje“.

„Na neki način, BiH je temelj za mir i bezbjednost u širem regionu. Njen teritorijalni integritet, funkcionalnost institucija i suživot među narodima oduvijek su bili važni za Hrvatsku. Ipak, teško je moguća izazovnija i složenija situacija na Zapadnom Balkanu od one u BIH“, rekao je Milanović.
Nejednakost njenih konstitutivnih naroda predugo je neriješena, tvrdi hrvatski šef države.

„Izborne reforme trebalo bi da omoguće svakom konstitutivnom narodu – Bošnjacima, Srbima i Hrvatima – da biraju svoje predstavnike na svim odgovarajućim političkim nivoima. Hrvati Bosne i Hercegovine nisu bili u mogućnosti da iskoriste ovo pravo. Nije stoga čudno što se osjećaju marginalizovano i obespravljeno. To se mora promijeniti“.

Tokom jučerašnjeg susreta sa turskim predsjednikom Recep Tayyipom Erdoganom Milanović je takođe govorio o položaju Hrvata u BiH.

„Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, predsjednik hrvatskih građana, Hrvata, pa na neki način i onih Hrvata koji žive u BIH, da je to moja dužnost i obaveza i osjećaj na kraju krajeva“, citira HRT Milanovića.

„Vi znate da građani BiH hrvatske narodnosti imaju svi hrvatsko državljanstvo. Jesam li im ja predsjednik? Pa ja mislim da jesam“, rekao je Milanović.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.