23.9.2021. 8:07
0
Situacija se pogoršava, dnevno bilježimo više od hiljadu zaraženih, a evo kako izgleda presjek stanja imunizacije u BiH
Aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji se svakim danom pogoršava, a prema posljednjim izvještajima entitetskih zavoda i instituta prijavljeno je čak 1.255 novozaraženih te 32 smrtna slučaja od posljedica opasne Covid-19 infekcije. Svjedoci smo da se brojke oboljelih stalno povećavaju u svim kantonima, a broj preminulih je 12 u FBiH, i to iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, dok su četiri smrtna ishoda prijavljena retroaktivno. Republika Srpska bilježi 17 smrtnih ishoda.

MOBILNI TIMOVI

S druge strane, aktuelna epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je stabilna, što potvrđuje činjenica da je, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, posljednje tri sedmice incidenca, odnosno broj novozaraženih, kao i broj hospitaliziranih u blagom padu. Iz Ministarstva dodaju da trenutno imaju dovoljan broj cjepiva protiv Covid-19.

U Federaciji BiH dosad je dato ukupno 663.367 doza vakcina protiv Covid-19, od toga je vakcinisano prvom dozom 418.765, a drugom 244.602 osobe. Po informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od 8. marta do 19. septembra najviše vakcinisanih registrirano je u Kantonu Sarajevo (196.580), a najmanje u Posavskom (9.588). U tom periodu u Kantonu Sarajevo prvom dozom vakcinisana je 124.981, a revakcinisano 71.599 osoba. Istovremeno, u Tuzlanskom kantonu vakcinisanih je 140.583 (prva doza 87.628, druga doza 52.955), ZDK-u 99.532 (prva doza 65.863, druga doza 33.669), USK-u 50.314 (prva doza 30.614, druga doza 19.700)...


Mobilni tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ove sedmice je boravio u kasarni Oružanih snaga BiH, u zeničkom naselju Bilmišće, u kojoj je obavljen proces imunizacije dijela pripadnika Prvog pješadijskog puka 5. pješadijske brigade OSBiH.

- Timovi INZ-a već nekoliko mjeseci, otkako su našoj državi dostupne potrebne količine vakcina protiv Covid-19, obavljaju terenske posjete lokacijama, institucijama i kompanijama čiji zaposlenici su izrazili želju za dobrovoljnu imunizaciju, a u čijim radnim procesima dolazak tima za imunizaciju značajno olakšava i same radne procese, ali i ubrzava proces imunizacije, kažeSenad Huseinagić, direktor Instituta, prenosi Oslobođenje.

Poslije radnika više kompanija iz Tešnja, Žepča, Zenice i Visokog, ovaj put vakcinisani su naši vojnici na službi u srednjoj Bosni. Proces imunizacije će, nakon Zenice, naredne sedmice biti nastavljen i u kasarni OSBiH u Žepču.

Ovaj proces je osiguran saradnjom INZ-a sa Ministarstvom odbrane BiH i komandama Oružanih snaga BiH i 5. pješadijske brigade. Kako su istakli pripadnici OSBiH, dolazak mobilnog tima značajno im je pomogao da se vakcinišu, s obzirom na to da dolaze iz više gradova BiH, te bi im zbog radnih obaveza i čestih terena vakcinacija bila znatno otežana u općinama iz kojih dolaze.

Huseinagić naglašava kako je epidemiološka situacija u ZDK-u još povoljna, ali se pogoršava, kao i u cijeloj FBiH.

- Sedmodnevni indikator, odnosno koliko epidemija napreduje, kod nas pokazuje da je najniži među kantonima. Taj indikator sedmodnevna kumulativna incidenca na 100.000 stanovnika, broj novooboljelih u sedam dana, u ZDK-u na 100.000 stanovnika je 70, a u KS-u 260. U prosjeku je u FBiH 120. Ne opuštamo se, nismo pooštravali mjere, jer nismo ušli u kritičnu zonu, kaže Huseinagić.

Krizni štab i Zavod za javno zdravstvo KS-a će organizovati dolazak patronažne ekipe u prostorije škole ili na neki obližnji punkt po dogovoru kako bi se izvršila vakcinacija nevakcinisanih radnika iz prosvjete. Iz vrtića, osnovnih i srednjih škola treba da dostave broj zainteresovanih radnika za vakcinaciju, nakon čega će biti određen termin i lokacija.

TEŠKE SLIKE

Na liječenju u Bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu nalazi se 29 Covid pacijenata i svi imaju tešku kliničku sliku, izjavila je za Srnu specijalista infektologije Žanka Eranović. Pojasnila je da svih 29 pacijenata koristi kiseoničku podršku, što govori da je riječ o teškim kliničkim slikama sa upalama pluća.

- Broj inficiranih se blago povećava. Situacija se pogoršava i moramo opet građanima uputiti apel da se pridržavaju preporučenih mjera, naglasila je Eranović, dodavši da među hospitalizovanim ima i onih koji su primili dvije doze vakcine.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.