23.9.2021. 13:10
1
Hrvati vrše provjeru podataka o školovanju Sebije Izetbegović
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH zatražit će od Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provjeru dostavljenih podataka o školovanju Sebije Izetbegović na tom fakultetu.

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske zaprimilo je zamolnicu Ministarstva uprave i pravosuđa vezano za predmetni upit te će slijedom navedenoga u okviru svoje nadležnosti, zatražiti od Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provjeru dostavljenih podataka te će o utvrđenom izvijestiti Ministarstvo uprave i pravosuđa“, naveli su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u odgovoru Novinskoj agenciji Patria.

Podsjećamo, nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove izvršila nadzor na Medicinskom fakultet Univerziteta u Sarajevu zatražene su dodatne informacije i provjere od institucija u Hrvatskoj.

“Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je dana 19.07.2021. godine putem Ministarstva pravde BiH uputila Zamolnicu nadležnim organima Republike Hrvatske i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radi službenog očitovanja i potvrđivanja vjerodostojnosti dokumentacije izdate od strane Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu na ime Izetbegović Sebije”, saopšteno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove krajem jula.

Krajem juna rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj dobio je odgovor dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o dokumentaciji koju mu je Škrijelj proslijedio u vezi Sebije Izetbegović. Škrijelj je poslao fotokopiju indeksa aktuelne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i profesorice na Medicinskom fakulteta UNSA izdatog u Zagrebu 2. marta 1993. godine, s molbom da se izjasne o njegovoj vjerodostojnosti. Škrijelj je tražio da mu iz Zagreba dostave i uvjerenja o položenim ispitima sadržanim u indeksu.

"Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6. aprila 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound in clinical medicine u akademskoj godini 1992/1993. pod matičnim brojem studenta 46920114. U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu", stoji u odgovoru prof. dr. Marijana Klarice, dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Dodatne provjere su zatražene jer je u dokumentaciji koju je Sebija Izetbegović predala Medicinskom fakultetu UNSA u vezi nastavka postdiplomskog studija bio i prijepis ocjena odnosno položenih predmeta ali napisan u rukopisu. Na tom prijepisu nema pečata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već isključivo Medicinskog fakulteta UNSA.

Izetbegović je u avgustu 1994. godine predala molbu Medicinskom fakultetu UNSA da joj se omogući polaganje preostalih ispita postdiplomskog studija, a riječ je o četiri ispita jer je deset položila u Zagrebu.

Medicinski fakultet u Sarajevu određenu dokumentaciju dostavio je rektoru UNSA-e ali je zatražena dopuna koju nikad nisu dobili. Tadašnji dekan Mirsad Dorić podnio je ostavku.

Tužilaštvo KS formiralo je predmet na osnovu predate dokumentacije i vrši provjere.

Sebija Izetbegović je u vezi provjera koje vrši Tužilaštvo KS kazala da je „krajnje vrijeme da Tužilaštvo uradi provjeru i da se prekine ova odvratna i agresivna hajka koja je usmjerena prema meni.“

„Sasvim sam svjesna činjenice da će nakon toga biti izmišljen novi razlog za napade na mene, ali mi je i drago da će se svi uvjeriti da ove napade vode oni koji su preko veze završavali fakultete, pa i ne znaju kako se istinski ostvaruje akademska karijera. U mom putu napredovanja, morala sam proći sve provjere predvođene Zakonom o visokom obrazovanju. Osim toga, Tužilaštvo će provjeriti i sve one rukovodice i uposlenike koji su uzimali moj dosije koji se nalazi na Medicinskom fakultetu i utvrditi šta i ko je uzimao i otuđivao iz istog dokumentaciju. Ja nemam pristup svom dosijeu, a obaveza fakulteta je da ga čuva. Moja akademska karijera je neupitna i tužiću sve one koji su tvrdili drugačije u pokušaju narušavanja mog ugleda. Neka počnu skupljati pare za plaćanje odštete”, poručila je Izetbegović za N1.

Novinska agencija Patria objavljuje fotografije prijepisa ocjena koje je Izetbegović dostavila Medicinskom fakultetu u Sarajevu. 

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.