23.9.2021. 16:35
0
Održana 15. konferencija Generalnog inspektorata MOBiH
U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu danas je održana 15. konferencija Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH i inspektora u komandama i jedinicama OSBiH, koja je, uz uvažavanje epidemioloških mjera, djelimično organizirana i putem online platforme.

Prigodnima obraćanjima, u Domu OSBiH, sudionicima su se obratili ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, samostalni izvršitelj za pitanja odbrane i civilnog zapovjedništva nad OSBiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a generalbojnik Alexander Platzer, komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkenstad, kao i generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić, koji je podnio Izvještaj o radu za proteklu godinu.

U radu Konferencije sudjelovali su i zamjenik ministra odbrane BiH za resurse Mirko Okolić i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse general bojnik Gojko Knežević.  Putem online platforme obratila se i generalna inspektorica Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država general-pukovnik Donna Martin, a u radu konferencije je sudjelovao i generalni inspektor partnerske Nacionalne garde Marylanda Pat Nikkila.  Ministar Sifet Podžić je tim povodom istakno značaj rada Generalnog inspektorata MOBiH za zaštitu integriteta i ljudskih prava u OSBiH. On je izrazio svoju punu potporu radu Generalnog inspektorata.

U svome obraćanju, general Senad Mašović je istaknuo da misija OSBiH mora biti jasno artikulirana od samog vrha OSBiH do nižih razina te da zapovjedni lanac ima ključnu ulogu u izgradnji integriteta OSBiH.

Broj pojedinačnih prijava u 2020. godini iznosio je 520. Od toga je bilo 56 posto anonimnih prijava, a 49 posto od do sada obrađenih su ocjenjene neutemeljenima. U zaključcima je istaknuta ocjena Transparency Internationala (TI), koji je konstatirao izuzetan napredak odbrambenog sektora na području integriteta i borbe protiv korupcije, saopćeno je iz MOBiH.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.