24.9.2021. 14:06
0
"SDA više ne spominjem, njih smo raspakovali. Tamo gdje Trojka dođe, zasija svjetlo transparentnosti. Najbolja terapija za Dodika je snažna BiH"
Predsjednik NiP-a govorio je sarajevskom modelu, kandidatu za Predsjedništvo BiH, te implementaciji presude Ljubić.

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE, KOJA TROJKU NAZIVA “PUSTOLOVNIM TRAČARAMA”, ISTIČE DA STE VI VEĆINSKI VLASNIK TROJKE, DA SU NS I SDP MANJI DIONIČARI. JESTE LI SVJESNI NEZADOVOLJSTVA UNUTAR SDP-A BIH KOJE RASTE ZBOG ČINJENICE DA SE NIP U TOM SAVEZU NAJVIŠE PITA I KOLIKO TO PROBLEMA MOŽE DONIJETI OVOM SAVEZU?

- Čuo sam te teze, uglavnom od SDA, ali nemam takav osjećaj, jer svjedočim da unutar koalicije imamo vrlo korektne odnose, ne lažemo jedni druge i oko svih ključnih stvari se dogovaramo, pravimo kompromise. Trojka je formalno koalicija samo u Kantonu Sarajevo, NiP ima najbolji izborni rezultat gdje je po broju glasova sigurno lider.

ANKETA O KANDIDATU

Nikada nismo zanemarili činjenicu da je SDP među nama stranka s najvećim brojem glasova na posljednjim lokalnim izborima, sa najdužom istorijom i kredibilitetom, da Naša stranka na nivou države ima tri zastupnika. Među nama nikada nije bio problem ega, nekog ličnog interesa. Možda je NiP to najbolje pokazao kad smo pravili kompromise, pa i na premijerskoj poziciji. Premijer Edin Forto je ličnost iza koje smo svi stali, potpuno složno i sinhronizovano.

ZBOG ČEGA SMATRATE DA JE IMPLEMENTACIJA PRESUDE LJUBIĆ IZVRŠENA?
- Jednostavan razlog, onako kako su ga tumačili DF i Željko Komšić i još neki akteri političke scene. Parlament ima određeni rok da implementira tu presudu, nije je implementirao, ona se smatra implementiranom, jer je CIK u posljednjoj podjeli mandata, u skladu s tom presudom, zapravo donio to tehničko uputstvo i mislimo da je taj problem riješen, da ga nema.


ZBOG ČEGA STE PROTIV HDZ-OVOG PRIJEDLOGA DA OVLASTI DOMA NARODA OSTANU ISTE U SLUČAJU DA SE PRIHVATI NJIHOV KONCEPT, ODNOSNO “LEGITIMNO PREDSTAVLJANJE” I VJERUJETE LI DA OD REFORMI MOŽE NEŠTO BITI PRIJE IZBORNE GODINE?

Laži o mojoj diplomi smo razbili inspekcijama, a njihove laži da imaju diplome su očigledno malo veći problem

- Od reformi može biti nešto samo ako to nametne visoki predstavnik. Mislim da je politički kapacitet pregovarača (SNSD, HDZ i SDA) krahirao već davno, osim kad dijele novac. Mogli ste vidjeti ovih dana da je SNSD čak licemjeran kod blokade institucija kad im treba para, jer se guše u dugovima. Na jednak način će se lako dogovoriti oko Mostara i oko nekih drugih stvari, a ovih suštinskih neće. Izmjenu Ustava ne vidim mogućom uopšte, jer mi se čini da to Čović i Dodik zanemaruju, Izetbegović se za to nešto posebno ne bori, a to ključno rješenje problema, građanskog izbora kandidata, leži isključivo u izmjeni Ustava. Apsolutno smo protiv bilo kakve geografije. Čović zagovara geografski koncept, u kojem je Hrvat samo onaj Hrvat koji je pod kontrolom HDZ-a. Vjerujem da to odgovara Izetbegoviću i Dodiku, da su Bošnjaci samo pod kontrolom SDA, a ovom opet Srbi pod SNSD-om. To je čista segregacija, diskriminacija, ubijanje koncepta multietničke BiH i građanske opcije u AVNOJ-evskim granicama, protiv tog geografskog koncepta ćemo se boriti svim silama. On ima obrise trećeg entiteta, uvoda u raspad BiH, on je možda najopasnija stvar koja se može desiti. Najbolja terapija Dodiku je snažna, snažna BiH.

SPOMINJALI STE “SARAJEVSKI MODEL” (MATRICA KAKO ĆE FEDERACIJA, DRŽAVA I OSTALI KANTONI IZGLEDATI NAKON IZBORA 2022). KAKAV JE TO TROJKIN MODEL KOJI ĆE PONUDITI BH. GRAĐANIMA?

- Formalizovan u vidu naših 300 mjera i 29 principa. Stavili smo na stol ključne procese i reforme, ljudi zapravo ne mogu da povjeruju da KS ima Zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, Registar u kojem provjeravate kako je i ko zaposlen, Registar članova upravnih i nadzornih odbora, Registar javnih nabavki, da se proces zapošljavanja vodi uz prisustvo supervizora iz javnog sektora, a sad uvodimo i supervizore iz realnog sektora.

KOLIKO JE VAKCINACIJA MINISTARA PO KABINETIMA DOPRINIJELA TOME DA SADA, IZMEĐU OSTALIH, SINDIKALISTI TRAŽE DA IM SE NA NOGE DOLAZI KAKO BI PRIMILI VAKCINU?

- Nismo mogli shvatiti šta je te dobre, časne ljude opredijelilo da se na takav način vakcinišu i sindikalci imaju pravo da reaguju, mada je dobro da je Vlada počela ići na noge. Počele su vakcinacije po preduzećima, domovima zdravlja širom KS-a. To je bio veliki autogol koji nije zasjenio eurogolove ove Vlade, a koji se svaki dan primijete.

O SDA sam prestao govoriti, mi smo njih raspakovali. U svojim tajnim snimcima najbolje sami o sebi govore

Vlada isporučuje rezultate sa minusom od 160 miliona KM budžeta, povećavaju se davanja koja nisu mogla biti uvećana sa mnogo većim budžetima prema socijalnim kategorijama, realizuju se kapitalni transferi, projekti. Najbolji primjer je čistoća u gradu koja je s razlogom bila kritizirana i o kojoj mediji sad pišu da je grad čišći i ljepši nego ikad. Vlada kad napravi grešku, čuje glas građana, popravi grešku i unaprijedi stanje u KS-u. Sa sigurnošću se može ustvrditi da tamo gdje Trojka dođe, zasija svjetlo transparentnosti, da je korupcija ugrožena na teritoriji gdje vodimo proces. Od dana kad smo preuzeli Vladu, ukinuli smo paušale profesionalnim zastupnicima, izbacili savjetnike, limitirali plate direktora sa enormnim primanjima. Imate istovremeno slučaj u Kalesiji gdje sebi povećavaju paušale, u Travniku usred kampanje, vijećnici koji ne rade su sebi uduplali paušale. Na svakom nivou vlasti, gdje SDA vodi procese, to su postale normalne stvari, da u vremenu u kojem narod teško živi, javna uprava sve više troši. Na Ilidži sam nedavno iz analize vidio da su na rashodima javnog sektora oko 10 posto smanjili potrošnju na platama, materijalu i uslugama. Transparentno vodimo procese, na pozicije biramo najbolje ljude. Javnost nam pomaže da spoznamo kad nešto nije uredu i na vrijeme to promijenimo. To je model koji će ojačati institucije BiH. Ponosan sam što u NiP-u više od 50 posto osoba na rukovodećim pozicijama nisu stranački ljudi, prenosi Oslobođenje.   


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.