25.9.2021. 9:05
0
Sljedeće sedmice u Sudu BiH završne riječi na suđenju za genocid u Srebrenici
Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedećeg utorka planirano je iznošenje završnih riječi u predmetu protiv Miodraga Josipovića i ostalih, koji su optuženi za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić terete se, između ostalog, za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva.

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Sudsko vijeće Suda BiH u četvrtak, 30. septembra, planira izreći prvostepenu presudu u predmetu protiv Cvijana Tomića optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Zvornika, javlja BIRN.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

U ponedjeljak, 27. septembra je planiran nastavak iznošenja završnih riječi u predmetu protiv Gorana Maksimovića i ostalih. Tužilaštvo BiH tereti Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Slavka Perića, Mileta Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića za ubistva najmanje 67 civila, nakon napada i zarobljavanja ljudi iz kolone koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine.

Također, suđenje Radetu Macuri, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva na području Bosanske Gradiške, počet će 1. oktobra.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Mostara, Pala, Ugljevika, Brčkog, Vlasenice, Konjica, Kalinovika, Prijedora, Milića, Rudog, Sarajeva i Viteza.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.