26.9.2021. 16:46
1
Advokat Faruk Balijagić iz Opatije: Sarajevski policajci ubijeni su jer su previše znali
Balijagić se trenutno nalazi u Opatiji. Što se tiče određenih krugova u bh. pravosuđu, on je bjegunac od pravde, ali za druge je ipak možda dragocjen svjedok i link koji može dovesti do bitnih činjenica koje bi mogle konačno otkriti ko je i zašto likvidirao sarajevske policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Nedavno je otkrio da su njegova dvojica klijenata s Pala bila spremna otkriti detalje ubistva sarajevskih plavaca, a njihov uvjet bio je da im Balijagić bude garant sigurnosti i pravni zastupnik.

Balijagićevo jemstvo je odbijeno i njegov dolazak u BiH, barem za sada, nije moguć.

- Pomno pratim šta se dešava u BiH. Preslušao sam razgovor između glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i šefa tajne policije Osmana Mehmedagića. On tu kaže da je „dao na raspolaganje kompletnu OSA-u Dalidi Burzić, sve dok nije saznao da ona reketira privrednike“ koje agenti službe tipuju. U to vrijeme ja sam znao da Osmica i Burzić spremaju predmet protiv mene. Znao sam, također, da su izabrali najcrnji kriminalni milje da bi u tome uspjeli. To je išlo preko narkodilera Nebojše Glavaša, koji je bio klijent moje kancelarije i Eldana Žigovića, koji je, također, bio moj klijent. Riječ je o višestrukim povratnicima, osobama koje su bile na udaru zakona - tvrdi Balijagić.

Žigović je, kako je naveo, osim za trgovinu drogom, odgovarao i za napad na policajca.

- Njih je Mehmedagić pripremio. Morao ih je dovesti u moju blizinu i potom iskoristiti da kažu kako smo moj sin Ado i ja njih poticali na ubistvo Adnana Maglića, kojeg ja nisam ni poznavao. Ni nakon mog izlaska iz BiH te dolaska u Hrvatsku, Mehmedagić i Burzić me nisu pustili na miru. Tako se u bh. medijima pojavio snimak OSA-e, gdje sam fotografiran na plaži, blizu mog stana, a onda se pojavio Avdo Avdić s kamermanom - pojašnjava Balijagić.

U nastavku je otkrio da ga je Avdić želio intervjuirati.

- On se predstavio kao američki novinar. Kazao je da dolazi, prema preporuci Američke ambasade u Sarajevu, da uradi intervju sa mnom. Zamolio je da na taj intervju dovedem i Lejlu Fazlagić, bivšu sutkinju Općinskog suda Sarajevo. U riječkoj džamiji snimali smo nekoliko sati. Sve vrijeme, dok je snimao intervju, Avdić je bio na vezi s Rankom Debevcem, predsjednikom Suda BiH. Ne znam iz kojih razloga su se čuli, ali je od njega tražio određena uputstva. Taj intervju, zbog kojeg sam izgubio četiri sata, nikada nije objavljen. Naprotiv, našao se u rukama Osmice i Dalide Burzić. Kako to znam? Pa Burzić je uništila, zajedno s Osmicom, sve predmete ratnih zločina koje je posjedovalo Sarajevsko tužilaštvo. Fizički ih je uništila da bi imala prolaz na RTRS. To je bio jedan od razloga - da se unište predmeti u vezi s ratnim zločinima koji su počinjeni u opkoljenom Sarajevu da bi se skinuo jedan moj intervju s RTRS - tvrdi Balijagić.

Odbijeno jemstvo

Nakon pet godina boravka u Opatiji, podnio je, kako tvrdi, zahtjev da zamjeni mjeru pritvora jemstvom.

On kategorički tvrdi da Osmica zna ko su ubice sarajevskih policajaca.

- On sigurno zna ko su ubice. Tu nema dvojbe. U startu je MUP KS krenuo u krivom smjeru. OSA je ubacila svog inspektora, koji im služi kao čovjek koji uništava dokaze i koji opstruira istrage. Tajnoj policiji je u interesu da sakrije tokove droge. Policajci su znali neke stvari u vezi s narkoticima. Vjerovatno su se glavni narkobosovi u Sarajevu prepali da oni to ne otkriju i zbog toga su nevini policajci izgubili živote - zaključuje Balijagić.

Prvi koji je tužio OSA-u i dobio presudu

Balijagić je možda i jedina osoba u BiH koja je dobila tužbu protiv OSA-e.

- Tužio sam ih zbog afere „Državni udar“. Tada ih nije smio tužiti ni Zlatko Lagumdžija niti bilo ko od aktera prisluškivanja. Jedini sam ja tužio zato što su me agenti OSA-e prisluškivali i dali to listu „Ljiljan“, koji ih je objavljivao. Taj tužbeni zahtjev je u prvoj instanci sudio upravo Halil Lagumdžija. Uprkos čvrstim dokazima, presudio je u korist OSA-e, da bi njegova presuda bila ukinuta i ja sam dobio pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da mi je nanesena šteta te mi je OSA isplatila novčani iznos od 15.000 KM. Mehmedagić je lično potpisao da mi se isplati taj iznos - kaže Balijagić.

Samo pukom srećom izbjegao smrt

Kaže da je njegova likvidacija pokušana pet mjeseci prije hapšenja, kada je aktivirana eksplozivna naprava te je samo pukom srećom izbjegao smrt.

- U ovom istom predmetu je i moj sin Ado, koji je prvostepeno oslobođen. Sudija Igor Todorović vidio je da je riječ o namještaljci i dvojici nepouzdanih svjedoka koje je OSA izabrala. Dok se mom sinu sudilo, stalno su mi dolazili glasovi iz Sarajeva da se nađem s visokim policijskim funkcionerima koji su mi tražili 10.000 eura da mi sina ne bi zlostavljali tokom suđenja - kaže Balijagić.

Tajne dosjea „Juda“

On navodi da njegove nevolje s tajnom policijom počinju ratne 1994. godine, poslije jednog sastanka s Alijom Izetbegovićem, predsjednikom Predsjedništva BiH.

- Protiv mene je formiran dosje kodnog naziva „Juda“. Razlog je zato što sam rahmetli Izetbegoviću iznio detaljne podatke o tome koliko se novca krade od donacija za BiH. To sam znao jer sam bio u prilici da se tokom rata susretnem s poznatim Hasanom el-Fatihom, koji je držao TVRA, humanitarnu organizaciju u Beču. Ona je bila namjenski organizirana za prikupljanje pomoći od islamskog svijeta za narode BiH. Još od vremena kada sam obavio razgovor s Izetbegovićem, na listi sam tajne policije kao državni neprijatelj. To je nastavljeno i spregom Burzić i Mehmedagića. Njihov interes je da se izopćim iz BiH ili da se fizički uklonim - navodi Balijagić, prenosi avaz.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.