29.9.2021. 21:53
0
SAD rade na provjeri putnika aviona koji prevoze Amerikance iz Kabula
Sjedinjene Američke Države rade na provjeri tačnosti popisa putnika u čarter avionu u kojem je bilo više od 100 američkih državljana i zakonitih stalnih stanovnika evakuisanih iz Afganistana, priopćilo je u srijedu State Department, nakon što su organizatori leta rekli da je Washington uskratio pravo na slijetanje.

"Osoblje naše ambasade u UAE radilo je danonoćno kako bi provjerilo tačnost putničkog manifesta i koordinira s DHS -om/Carinom i graničnom zaštitom na terenu kako bi osiguralo da su putnici pregledani i provjereni prije nego što im je dopušteno letjeti do Sjedinjenim Državama ", rekao je glasnogovornik State Departmenta. "Očekujemo da će putnici sutra ujutro nastaviti put", dodao je glasnogovornik - prenosi Reuters.


Bryan Stern, osnivač neprofitne grupe Project Dynamo koja je unajmila let iz Kabula, rekao je u utorak kasno u utorak da je carinska i granična služba Ministarstva domovinske sigurnosti uskratila prava slijetanja za čarter let u Sjedinjenim Državama.

Sternova grupa je unajmila avion od kompanije Kam Air, privatne avganistanske aviokompanije, za koju je rekao da je sjedila više od 14 sati na aerodromu u Abu Dhabiju nakon što je stigla iz glavnog grada Afganistana sa 117 ljudi, uključujući 59 djece. Stern je rekao da su on i evakuisani ljudi skinuti sa aviona, koji se od tada vratio u Kabul, i da su držani u zaključanoj prostoriji pod nadzorom policajaca Emirata.


State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o Sternovoj trenutnoj situaciji i cijeni leta. DHS nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o osobi koju je Stern spomenuo. Sternova grupa jedna je od nekoliko koja je nastala iz ad hoc mreža američkih vojnih veterana, sadašnjih i bivših američkih dužnosnika i drugih koji su osnovani kako bi ojačali prošlomjesečnu operaciju evakuacije iz SAD -a koju su smatrali kaotičnom i loše organiziranom, navodi se u izvještaju Reuters-a.


Administracija predsjednika Joea Bidena rekla je da joj je glavni prioritet repatrijacija Amerikanaca i vlasnika zelene karte koji nisu mogli napustiti Afganistan u američkoj operaciji evakuacije prošlog mjeseca. Agencija je zatim promijenila dozvolu za međunarodni aerodrom Dulles izvan Washingtona prije nego što je uskratila pravo na slijetanje aviona bilo gdje u Sjedinjenim Državama, rekao je Stern.



(Amer Mujezinhović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.