6.10.2021. 12:41
0
Afera 'Respiratori': Mustafa Kadribegović potvrdio da nije postojala odluka za nabavku respiratora
Na današnjem nastavku suđenja premijeru Faduiu Novaliću i drugima zbog nabavke 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM u jeku pandemije koronavirusa, saslušani su svjedokinja Šeherzada Halilović, direktorica privatne firme "Ultrašped", i Mustafa Kadribegović iz Federalne uprave Civilne zaštite, koji je u vrijeme nabavke spornih respiratora bio član Federalnog štaba Civilne zaštite.

Kadribegović je danas potvrdio da je 1. aprila 2020. godine donesena odluka o raspolaganju 7 miliona maraka za nabavku medicincke opreme i sredstava, ali da ne postoji odluka za nabavku respiratora.

300 respiratora

Kadribegović je kazao i da su 16. marta na telefonskoj sjednici se trebali izjasniti o izdvajanju sredstava, ali u mailu koji su dobili nisu bile navedene specifikacije o respiratorima niti bilo kakvi drugi podaci.

Podsjetio je na raniji iskaz koji je dao Tužilaštvu u kojem je zapovjednica Federalnog štaba Jelka Miličević navela kako je potrebno donijeti odluku o preraspodjeli sredstva i da se pojavilo oko 300 respiratora. U svojim bilješkama vidio je da su izdvojena dodatna sredstva Vlade FBiH i FUCZ te je naknadno utvrdio da ima određenih neslaganja kada je u pitanju cijena.

Na sljedećem pretresu zakazanom za petak 8. oktobra, kao svjedok optužbe bit će pozvan Hasan Ganibegović, bivši šef kabineta premijera Vlade FBiH Fadila Novalića.

V.d. direktora FUCZ-a

Osim Novalića, za ovu spornu nabavku su optuženi i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić. 

Kadribegović je nakon suspenzije optuženog Solaka jedno vrijeme obnašao v.d. direktora FUCZ-a, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.