14.10.2021. 20:15
0
Mađarska simbolično peuzela predsjedavanje Višegradskom grupom
Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini danas je u Domu oružanih snaga BiH organizirala svečanu ceremoniju provodom simboličnog preuzimanja predsjedavanja Višegradskom grupom, udruženjem četiri srednjoevropske države - Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska.

Primopredaji  su prisustvovali amabasadori ove četiri države u BiH - Krisztian Posa (Mađarska), Ivana Hlavsova (Češka), Martin Kačo (Slovačka) i Jaroslaw Lindenberg (Poljska) te predstavnici diplomatskog kora i domaćih institucija.  

Predsjedavanje Višegradskom grupom simbolično je predao poljski ambasador Jaroslav Lindenberg.

Mađarski ambasador Krisztian Posa, u svečanom govoru obratio se bosanskohercegovačkoj javnosti i građanima kojim je prenio  poruku jedinstva Višegradske saradnje, te poručio da su Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska iskreni prijatelji BiH.

"Grupacija V4 je jedinstven savez država, prvenstveno utemeljen na zajedničkoj historiji, vrijednostima i interesima. Nije formirana kao alternativa evropskim integracijama. Sve država V4 su se zalagale za članstvo u Evropskoj uniji. V4 karateriše bliska saradnja na svim nivoima međudržavnih odnosa. Zemlje V4 predstavljaju jedan od najuspješnijih primjera ekonomske i političke tranzicije, postavši važan politički faktor. Jedan od najvažnijih ciljeva vanjske politike ovih država predstavlja jačanje stabilnosti srednjoevropske regije. Zemlje V4 su uvjerene da proces evropskih integracija neće biti potpun bez pristupanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji - kazao je Posa. 

Naveo da su zemlje V4 uspješne i na ekonomskom planu, što dokazuje činjenica da je ukupna privreda ove četiri države treća najveća u Evropi, te da predstavlja glavni motor ekonomskog razvoja Evrope. 

- Uvjeren sam da porodica EU ne može biti potpuna bez zemalja zapadnog Balkana, pa tako ni bez BiH. Mađarska i dalje pruža snažnu podršku BiH na putu evropskih integracija, kako je to činila i do sada. I ubuduće smo spremni staviti BiH na raspolaganje svu političku i tehničku podršku - kazao je Posa.  

Naveo je da je Mađarska i u vrijeme pandemije također čvrsto stala uz BiH, te da je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó čak tri puta boravio u službenoj posjeti BiH pri čemu je Mađarska donirala značajnu količinu medicinske opreme.     

S obirom da Mađarska obilježava 65-godišnjicu od izbijanje revolucije i borbe za nezavisnost svečano je obilježen i nacionalni praznik Mađarske.

- Obilježavamo jedan od najvažnijih trenutaka mađarske povjesti, 65-godišnjicu od izbijanja Mađarske ravolucije, koja je 1956. godine bila izražaj želje za slobodom mađarskog naroda i borba protiv diktature u kojoj su se heroji zajedno borili od tiranije, istovremeno i za demokratiju i osnovna ljudska prava za slobodu, ali ne samo za Mađarsku već i sve narode koji su patili od sovjetske diktature. Iako je jedna od najmoćnijih sila tadašnjeg svijeta vojnom intervencijom ugušila ustanak, žrtva heroja ipak nije bila uzalud, jer je duh borbe za slobodom ostavio dubok trag na diktaturi ne samo u Mađrskoj, već u cijeloj istočnoj i srednjoj Evropi - kazao je Posa.

Višegradska grupa osnovana je na sastanku državnika tadašnje Čehoslovačke, Mađarske i Poljske održanom 15. februara 1991. u mađarskoj utvrdi Višegradu (mađ. Visegrád). Inicijator okupljanja srednjoeuropskih zemalja bio je tadašnji čehoslovački predsjednik Vaclav Havel. Vizija tog udruženja bivših socijalističkih srednjoevropskih zemalja temeljila se na zaštiti zajedničkih privrednih interesa, te poticanju slobodne trgovine, razvoja saobraćajne infastrukture i saradnje na energetskom planu. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.