16.10.2021. 17:24
0
Tegeltija u odbrani Dodika: Svaki pokušaj njegovog hapšenja bilo bi teško kršenje Dejtona i uvelo bi BiH u nepredvidiv razvoj događaja
Pravni savjetnik člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija, komentarisao je na Twitteru vijest da je zatraženo hitno formiranje predmeta protiv Milorada Dodika.

Tegeltija je poručio da Dodik ima imunitet od krivičnog gonjenja u vezi sa funkcijom koju obavlja te da bi svaki pokušaj njegovog hapšenja bilo teško kršenje Dejtona koje bi uvelo Bosnu i Hercegovinu u nepredvidiv razvoj događaja.

- Srpski član Predsjedništva iz RS ima imunitet od krivičnog gonjenja u vezi sa funkcijom koju obavlja, a sve oko BiH radi u tom svojstvu! Svaki pokušaj njegovog hapšenja, dok zbog posla mora boraviti u Sarajevu, bilo bi teško kršenje Dejtona i uvelo bi BIH u nepredvidiv razvoj događaja - napisao je Tegeltija.

Istakao je da se ni ne pomišlja na ugrožavanje sigurnosti predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH, jer, kako je kazao, to nije napad na Milorada Dodika nego na izbornu volju naroda Republike Srpske.

- S tim ništa ne biste riješili, samo biste BiH doveli tamo gdje to niko od nas ne želi - kazao je Tgeltija.

Također je istakao da je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda štićeno lice pod oružanom pratnjom i da svaki pristup njemu kao štićenom licu, od bilo koje druge oružane formacije u BiH, mora se unaprijed najaviti.

- Inače je pratnja dužna da ga brani svim sredstvima i siguran sam da bi to radila. Sve ovo pišem da niko poslije ne bi mogao reći nismo znali! Niko nema pravo da zloupotrebi činjenicu da je sjedište predsjedništva u Sarajevu. Kako rekoh, ništa s tim ne bi ste riješili, nikog ne bi ste uplašili ili obeshrabrili, samo bi ste radikalizovali situaciju u BiH - zaključio je Milan Tgeltija.

Podsjetimo, najmanje četvero državnih tužilaca, prema saznanjima Istrage, zatražilo je hitno formiranje predmeta protiv Milorada Dodika zbog njegovih izjava kojim prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Ali glavna državna tužiteljica Gordana Tadić još nije odgovorila na njihove zahtjeve.


(Admir Oručević)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.