16.10.2021. 19:07
0
Koji scenarij u BiH je moguć i šta očekuje Milorada Dodika?
Koji scenarij u BiH je moguć i šta očekuje Milorada Dodika je tema sveopće javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Bodo Weber, politički analitičar iz Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, u razgovoru za BHT1 uživo je komentirao prijetnje i najavu secesije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

“Vidjet ćemo u narednih par sedmica da li će predsjednik Aleksandar Vučić shvatiti ozbiljnost i napraviti preokret i urazumiti Dodika, koliko je to moguće, te da li će se Dodik sam izvlačiti čuvanjem obraza, mada je u ovom trenutku to teško pojmljivo kakav bi to bio put bez pritiska”, kaže Weber.

Na drugoj strani, dodaje, SAD su najavile su da će oštro reagovati i koristiti sve mogućnosti i uvesti sankcije.

“Vjerujem da reagovati ove važne države članice čiji ambasadori nisu putovali u Istočno Sarajevo, članice Kvinte, što samo po sebi jeste poruka, znači Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija. Vjerujem da na kraju EU i SAD neće dopustiti ovakav razvoj koji je do sada najavljen”, poručio je.

Erol Avdović, dopisnik iz Ujedinjenih naroda za medije na svom Facebook profilu intenzivno komentira situaciju, te ističe da sve što je novi visoki predstavnik Christian Schmidt dosad rekao puno je ambivalentnosti i sugerira da on čeka akciju - i to onu pravu od domaćih bh. političara?! 

„Kao što je uostalom i rekao. Kad bi oni (Bosanci) htjeli - ne bi nam ni trebao visoki predstavnik. Gospodin Schmidt sigurno čeka i na Amerikance - da oni otpočnu, vode i završe posao, uključujući sankcionisanje neodgovornih pojedinaca i entiteta, dok on - her Schmidt - javno govori da će držati bonske ovlasti u fioci?! 

I takvom retorikom produžava političku apatiju, pa i agoniju u Bosni i Hercegovini u kojoj Dodik radi apsolutno što hoće bez ikakvih političkih ili zakonskih konsekvenci“, komentirao je Avdović.
Time, gospodin Schmidt, napominje Avdović, dodatno komplicira politički ambijent u Bosni i Hercegovini hraneći postojeću kulturu nekažnjivosti kojoj bi visoki predstavnik trebao stati ukraj. 

„Valentin Inzko je bar inaugurirao Zakon o zabrani negiranja genocida, no čak i o tom visokomoralnom pravnom aktu s katarzičnim potencijalom gospodin Schmidt govori nemušto; kao da ne dolazi iz Njemačke?! Loše, čak veoma loše za početak koji je morao biti robusniji i retorički kristalno jasan. Iako ga Dodik "ne priznaje", novi visoki predstavnik - ako ovako bude govorio i (ne)djelovao - gotovo da je zgoditak za one koji najavljuju razne oblike secesije i etničku, dakle polovičnu "demokratiju" - sa sličnim izbornim "reformama" u Bosni i Hercegovini. I još jednom - Inzko je bar bio zabrinut, jer je suosjećao.

A, Schmidt je samo iznenađen, pa mu to ne dozvoljava da bude empatičan prema Bosancima. Nije dovoljno doći samo iz velike zemlje u neku "malu" Bosnu i tamo se ponašati nonšalantno, nadobudno i superiorno - kao na svakoj periferiji. Es ist weder richtig noch moralisch (to nije ni ispravno ni moralno). Iako, naravno - nada nije dovoljna - nadajmo se da će se gospodin Schmidt ubrzo ispraviti“, napisao je Avdović.

Na kraju zapitao se zašto gospodin Schmidt još, ili odmah nakon dolaska u Bosnu i Hercegovinu nije otišao u Memorijalni Centar u Srebrenicu?

"Time šutke pokazao da je za Inzkov zakon ispravan - i još važnije - da je i on (novi visoki predstavnik) na pravoj strani historije. Ovdje u UN-u upoznao sam gromade svjetske diplomatije, među kojima su i neki njemački ambasadori - i znam kako se oni bez ambivalentnosti ispravno postavljaju prema Holocaustu, genocidu i svim onim što uz to ide kad je humana, ali i politička retorika u pitanju. Ako se Schmidt ne popravi, mogao bi biti ne samo posljednji već i najgori visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. No, kao što rekoh - strpimo se još malo, jer nasreću, na Balkan, u Beograd, Sarajevo i Prištinu - dolaze američki diplomatski buldožderi. U njih se nadam", dodao je.


(Patria)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.