18.10.2021. 12:45
0
Ambasador Rusije u Sarajevu: Vrijeme visokog predstavnika je prošlo, imenovanje Schmidta nije zakonito
Rusija smatra da aktivnosti jednostrano imenovanog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nisu zakonite, izjavio je ambasador Rusije u Sarajevu Igor Kalabuhov.

On je za ruski list “Izvestija” napomenuo da nedostatak saglasnosti Vijeća sigurnosti UN sa neodobrenom odlukom zapadnih partnera da imenuje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH znači da njegovo imenovanje nije odobreno.

Kalabuhov je rekao da je stav Rusije dobro poznat, a to je da je “vrijeme visokog predstavnika prošlo”, uz podsjećanje da Moskva odavno zagovara ukidanje te funkcije, prenio je TASS.
 
Govoreći o prisustvu NATO-a u regionu, ambasador Rusije naglasio je da u BiH nema saglasnosti u vezi sa potencijalnim pridruživanjem Alijansi, te da Moskva vjeruje da se evropska stabilnost može osigurati samo stvaranjem zajedničkog evropskog sigurnosnog sistema, a ne kroz proširenje Sjeveroatlantskog saveza.

“Smatramo da se takva stabilnost, ne samo pojedinačnih država već Evrope uopšte, može obezbijediti isključivo stvaranjem zajedničkog sistema evropske bezbjednosti, a ne proširivanjem NATO-a, koji je ostao instrument Hladnog rata”, dodao je Kalabuhov.

TASS podsjeća da su BiH i Srbija jedine zemlje na Balkanu koje se još nisu prodružile NATO-u.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.