19.10.2021. 11:17
0
U Kantonu Sarajevo 181 novi slučaj zaraze virusom korona, preminula jedna osoba
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđen je 181 novi slučaj zaraze virusom korona, nakon laboratorijskog testiranja 1.195 uzoraka. U istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 160 osoba. Jedna osoba je preminula od posljedica te bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 193 pacijenta, od kojih 165 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba, u broju hospitaliziranih, je 8,81 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo liječi se 125 oboljelih od Covid-19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 68. Na respiratoru je šest pacijenata, dok ih 13 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju, iznad 15 litara u minuti, je 15 pacijenata.

Kanton Sarajevo bilježi 1.346 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.452 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 61.599 osoba zaraženih virusom korona i 58.779 izliječenih.

- U posljednjih sedam dana prosječan broj zaraženih je 142, dok je sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, 237 - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U toku proteklog dana aplicirano je ukupno 1.513 doza vakcina i to 896 na Zetri i 617 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja. Na Zetri traju "Dani otvorenih vrata", omogućen je pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo starijima od 18 godina, bez prethodnih najava.

I na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno je vakcinisanje stanovnicima lokalnih zajednica, koji su stariji od 18 godina, bez prethodne najave. Podsjećaju da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

- Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu da bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz tog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima za saradnju i pozivaju ih da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere - saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.