23.10.2021. 21:23
1
Vučić i Dodik: U Bosni će biti dogovor, ili će biti trajno nestabilna zemlja
Visoki predstavnik je trebao biti odobren na Savjetu bezbjednosti. Ključna pitanja su vezana za stanje u BiH. Ona je složena.

Ovo je kulminacija dešavanja. RS je razvlaštena od poljoprivrednog zemljišta i šuma. Brčko distrik dobio vlasništvo za razliku od RS – a, kazao je Milorad Dodik nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem.


"Kulminacija je samovoljno odgađanje vojne vježbe sa Srbijom. Moralo je doć do ovog jer BiH ne funkcioniše. RS je u nemogućoj atmosferi pristiska pristala na prenošenje nadležnosti za Oružane snage za BiH. Kasnije to nismo mogli ubaciti u Ustav.

Mi ćemo nastaviti sa svojim aktivnostima. RS se razlašćuje puzajućom silom međunarodnog faktora. Dobili smo još i nelegealnog visokog predstavnika.  Neće biti sukoba. Ja sam lično spreman da se žrtvujem za RS. U Ustavu BiH nema da se pravi pravosuđem. To je nametnuo visoki predstavnik. Ponovio da je šest Bošnjaka smijenilo državnu tužiteljicu.

To je dokaz da Bošnjaci silom žele da upravljaju pravosuđem", kazao je Dodik.  Ispričao je kako nije želio pristati da SDS bude terirostička organizacija, ali jeste bio pod sancijama. Sada oni zbog sitnog interesa pričaju drugačije.



"Ono što nosim odavde je zalaganje predsjednika Srbije za mir, a on nema alternativu. Mi nemamo namjeru za rat, samo da se politički borimo za ono što nam pripada. Ili ćemo unilateralno vratiti nadležnosti, ili ćemo napraviti novi aranžman u BiH", kazao je Dodik.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao kako je s Dodikom razgovarao o svim važnim temama u odnosima između Srbije i BiH. Uobičajeno prvo je potrošio značajno vrijeme da se hvali projektime koje radi Srbija dok nije došao do onog najvažnijeg, sigurnost i cjelovitost BiH.

"Razgovarali smo o infrastrukturi i spajanju RS – a i Srbije, BiH i Srbije. Očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora da izgradimo put za spajanje Bijeljine sa Sremskom Račom. To će u najvećoj mjeri finansirati Srbija.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.