25.10.2021. 14:20
0
Vlada BPK: Za projekte u Općini Pale u FBiH 60.000 KM
Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća i načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk potpisali su danas dva ugovora za realizaciju projekata ove lokalne zajednice. Kroz Program utroška sredstava sa ekonomskog koda - Tekući transferi drugim nivoima vlasti, Vlada BPK izdvojila je 60.000 KM

Ovim sredstvima će se sufinansirati realizacija projekta „Nabavka mehanizacije-opreme za potrebe Civilne zaštite“ u iznosu od 50.000KM, dok je za izradu projektne dokumentacije za infrastrukturne projekte Općine Pale u FBiH“ osigurano 10.000KM.

Premijerka BPK-a Aida Obuća naglasila je da se realizacijom ovih projekta nastoje prvenstveno ojačati kapaciteti civilne zaštite na prostoru lokalne zajednice Pale u FBiH te JKP „Prača“.

„Implementacijom projekta nabavke mehanizacije odnosno opreme za potrebe civilne zaštite u planu je nabavka skip mašine, koja je jako neophodna na ovim prostorima a čija je vrijednost oko 190.000 KM. Pored učešća Vlade BPK, sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 100.000 KM osigurala je i Vlada FBiH dok je ostatak sredstava osigurala općina Pale u FBiH” - precizirala je Obuća.

Dodala je da su sredstva u iznosu od 10.000KM  za izradu projektne dokumentacije takođe značajna, kako bi ova lokalna zajendica bila spremna da aplicira na infrastrukturne projekte koji će se realizirati u 2022. godini.

”Zadovoljstvo nam je  što na ovaj način Vlada BPK može pružiti podršku kako projektima lokalnih zajednica Pale i Foča u FBiH tako i Grada Goražde od kojeg također očekujemo da će aplicirati s projektima koje je neophodno implementirati na tom području. Intencija Vlade je do kraja godine utrošiti sredstva od 320.000 KM koliko je planirano na ovom ekonomskom kodu a ono što je najbitnije jeste da od momenta potpisivanja ugovora sredstva budu operativna u roku od trideset dana” - kazala je Obuća.

Načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk također je naglasio da je podrška Vlade BPK veoma značajna.

„Nabavka skip mašine u velikoj mjeri će nam omogućiti lakše zimsko i ljetno održavanje kategorisanih i nekategorisanih puteva, odvoz smeća te održavanje korita rijeke Prače jer većina poslova koji se obavljaju na tom prostoru zavise od ove kombinovane mašine. Također, izuzetno je bitna podrška izradi dokumentcije za infrastrukturne projekte s kojim Općina Pale u FBiH u narednom periodu ima u planu da aplicira prema različitim nivoima vlasti. U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, izdvajamo projekat rekonstrukcije vodovoda komunalnog preduzeća u Prači, sanaciju mosta Alija Izetbegović kao i veći broj puteva koje planiramo da asfaltiramo i saniramo a jedan od značajnijih projekata  jeste uređenje industrijske zone u Hrenovici“- kazao je načelnik Općine Pale u FBiH.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.