25.10.2021. 18:44
0
Nedavno u Sarajevu dočekan kao u svojoj kući, a sada ponižava BiH: Je li Porfirije ponizio BiH ili je želio poniziti samo Dodika?!
Karikiranje patrijarha srpskog Porifirija sa tim kako bi oslovio Milorada Dodika izazvala je različite reakcije u BiH. Nekima je smiješna, drugima manje, za neke je ponižavanje Dodika za druge opet države BiH. Zbunjen je čak bio i Dodik koji je prvo bio ozbiljan pa se nasmijao
Među prvim je reagovao direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić kojem poruka patrijarha Dodiku, „Malopre sam pitao ljude kako da te oslovim, ne znam, ako kažem predsjedniče, kako kad nisi predsjednik ničega ili možda jesi”, nije bila nimalo smiješna.

Suljagić smatra da je time patrijarh uvrijedio sve one koji BiH doživljavaju svojom državom. Sličan, ali manje tvrd stav ima sociolog prof. Slavo Kukić koji smatra da je Porfirijeva poruka višeznačna i samim tim sklona različitim tumačenjima.

- Nije to ništa što je izvan politike koju vodi srbijanski vrh, ali i SPC u regionu. Ne treba zanemariti da se tom rečenicom aludiralo na isključenje BiH jer je to dio tradicije SPC-a. Bez obzira na to, ja bi se na Dodikovom mjestu našao uvrijeđenim, jer je on i predsjednik jedne od najvećih partija u BiH, rekao je Kukić za Patriju.

Za fra Ivu Markovića nema dileme da „zagonetna mudra šala“ nije bila primjerena mjestu i trenutku. Prema njegovom mišljenju spuštanjem Dodika izravno se poriče i BiH.

- Ne smijemo zanemariti da je ono što smo vidjeli bio velikosrpski ambijent, a Porfirije se nakon prelaska iz Hrvatske postavio kao njegov motor. On je kao kršćanin trebao pozvati na molitvu i tražiti oproštaj za genocid i zločine koje su pojedinci počinili u ime njegovog naroda. Nažalost on to ne radi, naprotiv napao je Crnu Goru jer je tamo usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici i jasno je da SPC ima identičnu politiku kao srbijanska politika u regiji koja želi „srpski svet“, rekao je fra Marković.

U svojim stavovima oštar je prema postupcima Porfirija bio i kolumnista Dragan Bursać zamjerajući mu da se ni jednom rečenicom nije osvrnuo na masovna stradanja Bošnjaka u Prijedoru, Kozarcu i drugim mjestima kroz koja je prošao.

Da Porfirije nije naivan ranije je već konstatovao predsjednik nezavisnog udruženja crnogorskih pisaca Milorad Popović tvrdeći da je povratkom iz Hrvatske u Beograd skinuo „jagnjeću kožu“. Prema njegovom mišljenju u Hrvatskoj je bio pomirljiv jer je shvatio da su tamo Srbi izgubili rat.

Psiholog Srđan Puhalo smatra da je neopravdano donositi bilo kakav sud o izrečenoj poruci, jer su u BiH svi skloni da je zloupotrebljavaju za svoje potrebe.

- Ja samo vidim da svako navodi na svoj mlin. Patrijarh je upućen u situaciju i vjerujem da je i njemu čudna relacija u kojoj imate člana Predsjedništva BiH koji navija za raspad države, samo je pitanje da li se želio našaliti. Još jednom se pokazao odnos političara prema vjerskim vjerodostojnicima, ali i spremnost medija da od ničega naprave nešto. Pa budimo objektivni, ne može nas niko poniziti koliko sami sebe ponižavamo, rekao je Puhalo.

Patria je tražila pojašnjenje od SPC-a ali do zaključenja ovog teksta nije stigao odgovor.

(NAP)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.