10.11.2021. 12:08
2
Kolika kazna zatvora mu prijeti: Ovo je novinar koji je negirao genocid u Srebrenici
Marko Ivas, to je ime i prezime novinara Tanjuga koji je jučer u zgradi Predsjedništva BiH radio intervju sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Na snimci dostupnoj u medijima čuje se kako je u utorak Tanjugov Ivas tokom snimanja intervjua raspravljao s Komšićem je li u Srebrenici bilo genocida ili nije, nakon čega je Komšić inzistirao da je genocid utvrđen sudskim presudama, na što je pak Ivas rekao da se s tim presudama ne slaže.

Trošić je dodao da je, što se njega tiče, u Srebrenici počinjen “strašan zločin”, a ne genocid.

“Onda ćete ovaj intervju morati uraditi s nekim drugim”, rekao mu je Komšić prije nego što je uklonio mikrofon i prekinuo razgovor.

U BiH je time od početka kolovoza kaznenim djelom postalo svako poricanje ratnih zločina, uključujući i zločin genocida počinjenog u Srebrenici koji je utvrđen presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Prema tome, svaka osoba koja “javno odobri, poriče, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta1945. ili ICTY-a ili ICJ-a ili suda u Bosni i Hercegovini”, može biti kažnjena zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.