11.11.2021. 15:36
0
Ministarstvo zdravstva poziva osobe starije od 70 godina u KS na vakcinisanje trećom dozom
U skladu sa preporukama Kriznog štaba, koje su usvojene na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva na treću – booster dozu građane Kantona Sarajevo starosne dobi iznad 70 godina.

Svima njima kojima je prošlo više od šest mjeseci od prijema druge doze mRNA vakcine - Moderna, Pfizer ili vektorske vakcine - AstraZeneca mogu primiti booster dozu vakcine ovih proizvođača. Svi oni koji su primili dvije doze inaktivirane vakcine - Sinopharm i Sinovac mogu primiti treću dozu iste vrste vakcine ili booster mRNA vakcinu - Pfizer ili Modernu u razmaku od tri do šest mjeseci od prijema druge doze.


Osobama koje su imunokompromitirane, prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, preporučuje se davanje treće doze mRNA vakcine najmanje dva mjeseca od prijema druge doze. Davanje trećih doza bit će omogućeno na punktovima u domovima zdravlja od naredne sedmice, u skladu sa količinom vakcina koje su na raspolaganju u Kantonu Sarajevo.


Resorni ministar, prof.dr. Haris Vranić naglasio je da Krizni štab kontinuirano prati i analizira situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, te donosi i predlaže mjere čija je provedba izuzetno važna u cilju sprečavanja širenja virusa i unapređenja zdravstvene zaštite građana uopšte. Vlada Kantona Sarajevo je danas naložila javnim ustanovama Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo KS da organizuju tim za vakcinaciju korisnika i zaposlenih u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih osoba trećom dozom vakcina. 


Ovaj zaključak je donesen na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. U zaključku Vlade je naloženo i da Zavod za javno zdravstvo KS organizuje i dostavi „treće doze vakcina“ u sve zdravstvene ustanove za vakcinaciju zdravstvenih radnika koji su drugu dozu primili prije šest mjeseci i više.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.