12.11.2021. 12:08
2
Ko su monstrumi iz Visokog koji su godinama mučili dječaka: Otac zakovao prozore da mu komšije ne daju hranu, dječak bio gladan i žedan, maćeha ga tukla kaišem i čupala mu kosu
FOTO: Ilustracija
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je 4. novembra ove godine optužnicu protiv supružnika Haruna i Amine S. iz Visokog zbog produženog krivičnog djela nasilje u porodici s produženim krivičnim djelom zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

- Općinskom sudu Visoko podnesen i prijedlog za produženje mjere pritvora prema optuženim jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će optuženi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te da će ponoviti krivična djela /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP F BiH)/. Odlučujući o podnesenom prijedlogu za određivanje pritvora, Općinsku sud Visoko je dana 09.11.2021.godine, rješenjem produžio pritvor S. H. i S. A. do 09.05.2022.godine, iz pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP F BiH, navedeno je u saopćenju Tužilaštva ZDK objavljenom na njihovoj internetskoj stranici. 

Šokantni detalji optužnice


Prema navodima iz optužnice, u čijem činjeničnom opisu su navedena imena oca i maćehe, stoji da je malodobni dječak živio u zajedničkom kućanstvu, a u periodu od 25. septembra 2017. do 8. septembra 2021. godine supružnici su grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog te da tako zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja dječaka.

U optužnici se navodi da su dijete kažnjavali kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo tako što ga je otac H. udarao kaišem, a osumnjičena pastorka A. muhalicom i čupala ga rukama za kosu. NN osobe su ove radnje prijavile 8. septembra 2021. godine Policijskoj stanici Visoko te je službenica JU Centar za socijalni rad Visoko dijete zatekla u mjestu Buzić Mahala, u kući koja nije uslovna za život, bez struje, a iz koje nije moglo izaći, jer su ulazna vrata bila zaključana i ključ je bio kod majke.

Dječak je, prema optužnici, bio u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti. Navodi se da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

- Kada je i na mjestu događaja utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko malodobno dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući - ljetnoj kuhinji, koja je uslovna za stanovanje, i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe, pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi oštećenom hranu kada su oni odsutni, koju je primao kroz prozor, osumnjičeni H. S. je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu,
navodi se u optužnici.

- Uslijed čega je kod oštećenog zbog dugotrajne izloženosti stresnim i traumatskim događajima unutar porodice u vidu lošeg postupanja prema istom, emocionalnog i tjelesnog zanemarivanja od strane osumnjičenih, koji ukazuju na ekstremne oblike odbacivanja, brutalnosti, zanemarivanja i zlostavljanja, dovelo do narušavanja zdravlja, a što je utvrđeno psihološko-psihijatrijskim vještačenjem oštećenog, nakon što je istom posredstvom policijskih službenika i službenika JU Centra za socijalni rad Visoko pružena zdravstvena pomoć u JU Dom zdravlja Visoko i JU Kantonalna bolnica Zenica i oštećeni izmješten na sigurno mjesto -
stoji i činjeničnom opisu optužnice. 

Dječak se uspješno oporavlja

Podsjećanja radi, Source.ba portal je dobio saznanje o kojim se osobama radi, a osobe koje poznaju pomenuti bračni par, tvrde da su već neko vrijeme policiji prijavljivali ovaj slučaj, ali da bi se u konačnici uvijek ustanovilo da je sa djetetom sve uredu, te da na tijelu nema vidljivih povreda, što im je bio jedini način da utvrde da li je dijete bilo mučeno ili maltretirano.

Kako danas saznaje Source.ba portal, od izvora bliskog porodici djeteta, maleni dječak se navodno trenutno nalazi u SOS dječijim selima, te se uspješno, kako nam je rečeno, oporavlja od traume koju je preživio, tačnije od torture koja je trajala nekoliko godina.

"Znam da je dječak zasad dobro i da se oporavlja od svega. Također, znam da je dosta napredovao u procesu oporavka. Uklopio se brzo sa ostalom djecom i normalno funkcioniše. Nadam se da će maleni A. dobiti porodicu kakvu zaslužuje",
rekao je danas izvor Source portala.

Detalji koji lede krv u žilama


Za Source.ba portal svojevremeno je govorila poznanica biološke majke djeteta, čiji identitet je poznat Redakciji Source.ba video portala. Ona je za naš portal ispričala stravične detalje maltretiranja dječaka.

"Prijavljivali smo ovu porodicu prije nekih sedam mjeseci. Dijete je bilo izgladnjivano, imalo je čak krugove po glavi od čupanja kosice. I ranije su ga vezali  da bi mogli izlaziti po klubovima. Maćeha djeteta je svoje rođeno dijete ostavljala kod svoje majke, a njega bi vezali za stolicu i prijetili mu da se ne smije oglašavati. Hrana je za njega bila veliki pojam, nije jeo po tri dana, samo bi mu ubacili vode u maloj šoljici za kafu. Maćeha ga je i tukla. Otac ga nije štitio, pa je njegova biološka majka u više navrata prijavljivala cijeli slučaj, ali su je proglasili ludom",
kaže sagovornica Source.ba portala.

Naša sagovornica dalje nastavlja sa šokantnim detaljima maltretiranja ovog mališana, te nam pojašnjava zbog čega dijete nije dodijeljeno biološkoj majci, nego je dodijeljeno ocu.

"Maltretiran je psihički i fizički, ostavljan je danima bez hrane. Srce mi puca dok ovo govorim. Kada bi uzimao hranu krišom, onda su ga zbog toga tukli kaišem. Dijete je nakon samog poroda oduzeto od biološke majke, jer ona nije imala uslova da se brine za bebu. Kada je sve saznala i prijavila slučaj, ona je potom dobila zabranu prilaska djetetu, jer ih je navodno, kako su rekli, uznemiravala. Priča je bila i na "Slučajevima X". Policajac je sa tri metra udaljenosti posvijetilo baterijom prema djetetu i samo rekao da nema povreda. Svi su šutjeli o ovome. Jednostavno, nismo željeli da se ponovi slučaj malog Smaje Ćesira iz Sarajeva", kaže sagovornica Source portala.

Zbunjujući detalji iz optužnice

Izvor Source.ba portala, a koji je blizak porodici malog dječaka, danas je potvrdio da i pojedini detalji iz optužnice djeluju zbunjujuće, te da ima saznanja da su se stvari drugačije odvijale.

"Kakva ljetnja kuhinja? Oni su (Harun i Amina) vrijeme provodili kod njene majke. Tu su dolazili da jedu i piju. Dječak je danima sam bio, nisu uopće bili blizu njega. Dobila sam informaciju da je bio vezan za vrata lancem ili konopcem, nisam sigurna čime. Komšije su to vidjele i onda prijavile sve. Amina ga nije udarala muharicom, nego kaišem ili tokom od kaiša, i to u momentima kada bi dijete uzimalo hranu da jede. Tačno je ovo da ga je čupala za kosu. Djetetu su zbog toga ostajali tragovi na glavi. Ovo su informacije direktno od komšija i biološke majke, koji su prijavili cijeli slučaj", rekao je danas uzvor Source.ba portala.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.