15.11.2021. 12:10
0
Bećirović pozvao Čovića da sazove sjednicu Doma naroda PSBiH
Delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) uputio je javni poziv predsjedavajućem tog doma Draganu Čoviću da prekine blokadu najvišeg zakonodavnog organa Bosne i Hercegovine i sazove sjednicu.

Kako je naveo, blokada države i državnih organa je opasan antiustavni čin s nesagledivim posljedicama zato ga je pozvao da prekine s takvom politikom i deblokira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Krajnje je vrijeme da shvatite da građani i narodi u Bosni i Hercegovinu ne mogu i ne smiju biti taoci neodgovornih političara. U temeljima pravne, demokratske i evropske države je dužnost poštovanja i pridržavanja ustava, zakona, poslovnika i pravnog poretka - dodao je Bećirović.

Podvukao je da je blokada rada najvišeg zakonodavnog organa države opasno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda te je takva praksa neprihvatljiva.

- Vaše neodgovorno djelovanje je direktan udar na principe pravne i demokratske države. Bez pravne države nema mira, nema istinske demokratije, nema ljudskih prava i građanskih sloboda, nema ravnopravnosti i osjećaja sigurnosti - podvukao je u pismu upućenom Čoviću.

Kao osobi koja se u javnosti predstavlja nosiocem evropskih vrijednosti, skrenuo mu je pažnju na činjenicu da su svi najviši pravni akti država Evropske unije, uključujući i Ugovor o Evropskoj uniji, princip pravne države pozicionirali na najviše mjesto među postulatima po kojima ti sistemi funkcioniraju.

Kako je zaključio, parlament osim ustavotvorne, zakonodavne, kontrolne i drugih funkcija, treba da obavlja i funkciju povezivanja i sinteze zahtjeva, volja i interesa cijelog društva prema državi i njenim institucijama te je Čovića pozvao da sazove sjednicu i otkoči rad Doma naroda ili da podnese neopozivu ostavku.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.