15.11.2021. 20:23
0
Izetbegović i Čović na sastanku sa Cholletom
U rezidenciju ambasadora SAD u kasnim popodnevnim satima na sastanak sa savjetnikom američkog šefa diplomatije Derekom Cholletom stigli su Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici SDA i HDZ BiH.

Sa Cholletom je stigao i Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara koji je prošle sedmice boravio u BiH koji je doržao susrete sa političarima i u Sarajevu i u Banja Luci.

Chollet se susreo i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.   Američki zvaničnik i u utorak će imati niz sastanaka, a u 16 sati će održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.


SAD čvrsto ostaju uz BiH podržavajući njen teritorijalni integritet i suverenitet. I Escobar i Chollet upozoravaju da nema jednostranog povlačenja nadležnost s države na entitet što je pokrenuo bh. entitet Republika Srpska i predsjednik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik.


Iako je do sada donesen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS čime se planira i osnivanje entitetske agencije za lijekove pored državne, te stavljen van snage Krivični zakon koji se zabranuje negiranje genocida, vlast u RS nije imala još nikakvih posljedica zbog ovih poteza. Naprotiv, iz RS-a najavljuju povlačenje brojnih nadležnosti među kojima OS BiH, VSTV, Sud BiH, UIO BiH, zabrana rada SIPA-e, OSA-e na području RS-a.


(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.