16.11.2021. 15:02
0
Detalji akcije "Transporter": Osim Mektićevog savjetnika, "pao" i suspendirani policijski inspektor
Bivši savjetnik Dragana Mektića Bojan Cvijetić uhapšen je zajedno sa još osam osoba u akciji "Transporter" zbog sumnje da je učestvovao u organizovanom međunarodnom švercu narkoticima, piše "Glas Srpske".

Osim njega uhapšeni su i suspendirani inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mladen Milovanović. Akcijom su obuhvaćeni i Saša Rađević te Aleksandar Nikolić, Ivan Jurić, Tijana Stojanović, Dragan Kresojević., Igor Knežević, Siniša Bačić, i Radislav Tešić.

Nezvanično, traga se i za Petrom Dukićem, vlasnikom lokala "Plan B" u Banja Luci, koji je hapšen zbog sumnje da se u njegovoj kući krio Miloš Božović za kojim je raspisana Interpolova potjernica zbog teškog ubistva u Crnoj Gori.

Zbog Božovića je u julu hapšen Milovanović i tada je sumnjičen da je počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, odnosno da je pomogao Božoviću u skrivanju.

U okviru akcije "Transporter" pretreseni su stambeni objekti, zemljište i automobile koje koristi uhapšeni Cvijetić, te još nekoliko osoba

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je hapšenje Cvijetića te istakao da je u akciji "Transporter" uhapšeno devet osoba, među kojima ima i pripadnika policijskih službenika MUP-a RS.

- Intenzivno radimo na otkrivanju onih koji se bave organizovanim kriminalitetom, da li se oni nalazili u redovima MUP-a Srpske ili bilo kojih drugih organizacija, kriminalnih struktura - rekao je Lukač.

Ranije je načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović potvrdila da su u toku pretresi na više od 20 lokacija u BiH.

- Licima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo organizovani kriminal a u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga - istakla je Miljanovićeva i dodala da je u toku potraga za još jednim licem na području Banja Luke.

Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u realizaciji aktivnosti učestvuje i Uprava krim policije, Specijalna antiteroristička jedinica, Žandarmerija, Policijske uprave Banja Luka, Prijedor, Bosanska Gradiška i Istočno Sarajevo.

Naredbama su obuhvaćena i lica i objekti na području FBiH, gdje u aktivnostima učestvuju i pripadnici SIPA i MUP Kantona Sarajevo i Tuzla.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da u akciji "Transporter" učestvuje više policijskih agencija u BiH.

- Aktivnosti se provode na području Banja Luke i Republike Srpske, kao i Tuzlanskog i Sarajevskog kantona u FBiH. U okviru predmeta, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona, kao i Europske unije. Nakon što se provedu lišenja slobode osumnjičenih, kao i pretresi osoba i objekata koji su predmet istrage, postupajući tužitelj dat će upute za dalje istražne aktivnosti u skladu sa zakonom-rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Dodao je da u interesu istrage, više informacija ne može davati.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.