22.11.2021. 9:02
0
Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja, u 2020. godini 30.000 nesreća sa 244 poginulih
Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom saobraćaju obilježava se svake treće sedmice u novembru. To je globalni događaj visokog profila kojim se prisjećamo mnogih koji su ubijeni i teško ozlijeđeni na svjetskim cestama te priznajemo patnju svih pogođenih žrtava, obitelji i zajednica – milioni koji se dodaju svake godine nebrojenim milionima koji već pate.

Prema statističkim podacima na putevima u BiH u protekloj 2020. godini, dogodilo se ukupno 29.703 saobraćajnih nezgoda od kojih je 6.260 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i ozlijeđenim osobama. Život su izgubile 244 osobe, dok je 7.307 osoba zadobilo teže tjelesne ozljede.

Ova godina označava početak nove Decenije akcije za bezbjednost saobraćaja 2021.-2030., tokom koje će ovaj Svjetski dan imati veoma važnu ulogu – kroz isticanje samih razloga za sve potrebne radnje tokom ove nadolazeće decenije.

Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, kao i članovi Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini će obilježiti Dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja 2021. (WDR – World Day of Remembrance) koristeći slogan: ZAPAMTITI. PODRŽATI. DJELOVATI.

Tema ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja jeste „Djelovati za male brzine“.

Cilj obilježavanja Danja sjećanja jeste pružanje platforme žrtvama u saobraćaju i njihovim porodicama za sjećanje na sve poginule i teško ozlijeđene na cestama, zagovaranje bolje potpore žrtvama u saobraćaju i porodicama žrtava, promicanje radnji utemeljenih na dokazima kako bi se spriječili i na kraju zaustavili daljnji smrtni slučajevi i ozlijede u saobraćaju. U središte pozornosti se stavlja smanjenje saobraćajnih brzina koje predstavljaju najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda i samim time se želi skrenuti pozornost na niske brzine koje, zapravo, život znače.

U periodu od 11:00 do 12:00 sati, na platou ispred BBI centra u Sarajevu članovi Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u BiH i studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA će obilježiti Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja, obratiti se medijima i javnosti, te izvršiti podjelu promotivnog materijala i letaka.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.