25.11.2021. 18:22
0
Komšić: Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine je pitanje opstanka civilizacije
Na zajedničkoj Svečanoj akademiji u povodu Dana državnosti BiH, a u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo u Vijećnici se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- 25. novembar, dan obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, temeljna je identitetska odrednica naše države. Ta odrednica ima svoja različita značenja, a to su, rekao bih, politička, institucionalna i kulturološka značenja. 

 

Iako je postojala stotinama godina prije u raznim oblicima, kao banovina, kraljevina, kao prostor pod ingerencijom velikih imperija, sa svojom posebnom ulogom u okviru tih imperija, BiH se prvi put kao država, odnosno kao Republika, konstituiše 25. novembra 1943. godine. đ


Za razliku od prethodnih uređenja, pojam Republike je pojam modernog građanskog društva, to jeste, tekovina velikih evropskih revolucija. 25. novembar 1943. jedan je izraz zrelosti bosanskohercegovačkog društva u cjelini.  


To društvo, odnosno njegovi najprogresivniji dijelovi su sakupljajući iskustva iz prošlosti, smogli snage, hrabrosti i intelektualnog kapaciteta da kroz, Narodonooslobodilački pokret, ostvare sebe - kazao je Komšić.


Dodao je da je to 'ne samo u borbi za moderniji oblik društvenog organizovanja, nego i to da uvjere široke narodne mase da je borba za Republiku, borba za Revoluciju, ono u čemu moraju učestvovati, ukoliko žele biti tvorci historije i države'. 


- I doista, ta generacija jeste postala tvorcem historije, obzirom na činjenicu šta je sve izdržala i podnijela u borbi za svoja demokratska uvjerenja, koja se rezultirala konstituisanjem Republike. 


Republika je konstituisana na principima koji su u društvenom smislu, na jedan tradicionalan način uvijek bili uvažavani, na principima uzajamnog poštovanja između istovremeno sličnih i različitih naroda.  

Ali tada su narodi i građani Bosne i Hercegovine po prvi put, uvažavajući i sve specifičnosti i sve sličnosti, pronašli zajednički jezik. Taj zajednički jezik bio je sadržan u prostoj  formulaciji ZAVNOBiH-a da Bosna i Hercegovina nije ni Muslimanska, ni Srpska, ni Hrvatska, nego i Muslimanska i Srpska i Hrvatska i svih ostalih građana koji u njoj žive.  

Taj zajednički jezik bosanskohercegovačkih naroda nije samo utemeljio Republiku kao princip, nego i kao državni aparat, bez kojeg Republika Bosna i Hercegovina ne bi mogla zaživjeti.  

Skoro pet decenija ZAVNOBiH-skog mira, formiralo je brojne državne institucije, od političkih, preko pravosudnih, sigurnosnih, obrazovnih i kulturnih. Period između 1943. do 1992. bio je realizacija  ideja ZAVNOBiH-a. Taj period ne treba idealizirati sa ove vremenske distance, ali isto tako ne treba ga ni omalovažavati, jer je upravo to period u kojem su izgrađene republičke institucije, koje su opet bile presudne u odbrani od agresije na Republiku BIH", dodao je Komšić.


Također, bitan aspekt ZAVNOBiH-a jeste, kako kaže Komšić, konačno definiranje BiH kao multietničkog prostora, koji sam po sebi podrazumijeva učešće u vlasti i društvenom životu svih pripadnika različitih etničkih skupina, bez etničke diskriminacije koja je danas prisutna, i protiv koje se borimo svi mi koji smo za građansku BIH.  


- Upravo je to bila borba koju je vodio Narodnooslobodilački pokret. Borba koja je počivala na civilizacijskim vrijednostima, za koje se i danas borimo. Te vrijednosti nalaze se pod žestokim napadima. Ponekad ti napadi dolaze iz same Evrope i EU koja je, također, utemeljena na principima antifašizma.  


Međutim, mi od te borbe, za demokratske i civilizacijske vrijednosti nećemo odustati, neovisno o tome kako se Evropa prema njima držala, jer generacija iz 1943. godine od tih vrijednosti nije odustala ni tada u uslovima fašizmom porobljene Evrope. 


Nećemo, jer su naše političko, institucionalno, i kulturološko naslijeđe antifašizam, jer je naše historijsko naslijeđe demokratska i antifašistička Republika Bosna i Hercegovina.  


I u najtežim godinama, u godinama agresije na našu državu, tih vrijednosti se nismo odrekli. Ni danas ih se nećemo odreći, jer u njih vjerujemo, i u njih ćemo vjerovati. 


Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine, nije samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije. Za nas koji u Bosnu i Hercegovinu vjerujemo to čak nije pitanje, nego stvar dostojanstva koje nam niko ne može oduzeti. I zato budimo ponosni u ono u što vjerujemo! Budimo ponosni na Bosnu i Hercegovinu - dodao je Komšić.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.