26.11.2021. 13:30
0
Održan koncert 'Savremenici' uz djela mladih kompozitora
Sedamdeset studenata i profesora Muzičke akademije u Sarajevu izvelo je djela mladih kompozitora iz naše zemlje na koncertu "Savremenici" koji je održan 25. novembra u Domu oružanih snaga BiH povodom Dana državnosti BiH, saopćio je AMUS.

Da se domovina voli djelima, na svom primjeru pokazalo je deset mladih kompozitora, koji su na ovaj važan dan za BiH svojoj domovini poklonili deset izvedbi koje će vječno ostati u muzičkoj riznici naše zemlje.

Publika u Domu oružanih snaga BiH imala je priliku uživati u izvedbama djela Ališera Sijarića(Moving Landscape Glitched, za simfonijski orkestar i live interaktivni video, Irfan Brković- video, Marko Jovančić- fotografija i animacija), Mladena Jankovića(Krajiške skice), Igora Karače(Bright Earth), Hajrudina Muhića(Svita za simfonijski orkestar Šerbet), Hanan Hadžajlić(Machiavellian Hypomania), Dine Rešidbegovića(Forged), Tonija Toplana(Simfonijska rapsodija), Svjetlane Bukvić(Machina in Dubio) i Emira Mejremića(Elegija za simfonijski orkestar) , koji su inspiraciju za djela imali upravo u svojoj domovini.  



Direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić, istakla je da je još pod snažnim emocijama nakon sjajnog koncerta.

- Sigurna sam da su svi uživali u ovom koncertu na koji sam vrlo ponosna. Posebno sam zahvalna Upravnom odboru AMUS-a, koji je ovu godinu proglasio Godinom klasične muzike, i u skladu s tim raspisan je konkurs za dodjelu sredstava iz Fonda za kulturne namjene, na koji se, na moje veliko zadovoljstvo i sreću, odazvao veliki broj mladih kompozitora iz cijele Bosne i Hercegovine. Na ovom koncertu smo prvi put uživali u izvedbi njihovih djela. Posebno sam ponosna i na studente Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu koji su djela naših mladih kompozitora učinili bezvremenskim. Želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji ovog koncerta i tako dali svoj doprinos promociji domaćeg muzičkog stvaralaštva - istakla je Trnčić.


 (FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.