29.11.2021. 8:21
0
Babo sačuvao načelničku fotelju: Spasili ga SDP i DNZ
Dok se čeka na suđenje načelniku Velike Kladuše, općinski vijećnici su počeli, pa odustali od njegovog opoziva, jer nije bilo kvoruma za rad

Zbog prekoračenja roka da raspišu referendum u Velikoj Kladuši, propao je opoziv za smjenu načelnika Fikreta Abdića. U srijedu, posljednjeg dana pred Dan državnosti, trebala se održati sjednica Vijeća na kojoj su, poslije usvojene inicijative za opoziv, vijećnici trebali da izglasaju i odluku o opozivu i završe proceduru. Na sjednicu nisu došli laburisti Fikreta Abdića, jedan vijećnik DNZ-a i jedan vijećnik SDP-a. Tako nije bilo kvoruma za rad i sjednica je propala, došao je praznik i rok za realizaciju inicijative je propao.

SAD JE KASNO

Partneri nove većine, koja je sad i upitna, ljuti su na kolegu Ibrahima Batu Kajtezovića iz SDP-a, jer je ova stranka sa Našom strankom, SDA, NES-om i nezavisnim vijećnicima bila potpisnik inicijative o opozivu.

Svi saradnici kladuškog načelnika koji su uhapšeni u akciji Mreža priznali su krivnju i nagodili se sa Tužilaštvom

Neće direktno da ga optuže da ih je izdao, ali definitivno smatraju da se šteta ne može popraviti.

- Imali su vremena, moglo se zasjedanje pomjeriti da je traženo, ali sada je kasno. Inicijativa je propala, a nema smisla ponovo je pokretati, nismo djeca, kazao je izvor iz Naše stranke.
Vijećnici su izgubili nadu da će smijeniti načelnika Fikreta Abdića prije nego se to eventualno desi na kraju sudskog procesa koji se vodi protiv njega. Njegovi saučesnici u predmetu Mreža već su osuđeni ili imaju nagodbu o priznanju krivnje, tako da će se pravosudni predmet u nastavku voditi samo protiv Abdića.
Kako je potvrđeno iz Tužilaštva USK-a, Kantonalni sud u Bihaću je prošle sedmice, zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti, proglasio krivim Sulejmana i Sanju Silić.

Do presude je došlo nakon što je bračni par Silić zaključio sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom USK-a, koji su još prošle godine zaključili preostali osumnjičeni Hašim Grahović, Fatma Galijašević, Fikret Pajazetović i Selim Kajtezović.

STATUSNA KONFERENCIJA
Optuženom Sulejmanu Siliću izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, novčana kazna od 5.000 KM i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva rukovodećeg državnog službenika, dok je njegovoj supruzi Sanji izrečena uvjetna osuda u trajanju od 6 mjeseci, novčana kazna od 1.000 KM i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva ili djelatnosti namještenika u Službi za katastar.
U nastavku predmeta protiv prvooptuženog Fikreta Abdića krajem novembra održaće se statusna konferencija na kojoj će se odrediti dinamika izvođenja dokaza iz Tužilaštva USK-a, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.