29.11.2021. 19:33
0
Magisterij Sebije Izetbegović: Tužilaštvo KS provjerava ima li krivičnog djela
Tužilaštvo KS nije otvorilo istragu u vezi diplome Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i profesorice Medicinskog fakulteta UNSA.

“U navedenom predmetu nije otvorena istraga, već se vrše provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu kako bi se utvrdilo da li je počinjeno krivično djelo. Poduzimaju se radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH”, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić za Patriju.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS dostavila je Tužilaštvu KS određenu dokumentaciju na osnovu koje Tužilaštvo vrši provjere.

Putem međunarodne pravne pomoći Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je dana 19.07.2021. godine putem Ministarstva pravde BiH uputila Zamolnicu nadležnim organima Republike Hrvatske i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radi službenog očitovanja i potvrđivanja vjerodostojnosti dokumentacije izdate od strane Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu na ime Izetbegović Sebije, piše agencija Patria.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH na osnovu Zamolnice je zatražilo od Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provjeru dostavljenih podataka o školovanju Sebije Izetbegović na tom fakultetu.

Ranije je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove izvršila nadzor na Medicinskom fakultet Univerziteta u Sarajevu nakon čega su zatražene dodatne informacije i provjere od institucija u Hrvatskoj.

Krajem juna rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj dobio je odgovor dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o dokumentaciji koju mu je Škrijelj proslijedio u vezi Sebije Izetbegović. Škrijelj je poslao fotokopiju indeksa Sebije Izetbegović izdatog u Zagrebu 2. marta 1993. godine, s molbom da se izjasne o njegovoj vjerodostojnosti. Škrijelj je tražio da mu iz Zagreba dostave i uvjerenja o položenim ispitima sadržanim u indeksu.


"Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6. aprila 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound in clinical medicine u akademskoj godini 1992/1993. pod matičnim brojem studenta 46920114. U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu", stoji u odgovoru prof. dr. Marijana Klarice, dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu, navodis e u tekstu Patrije.


Dodatne provjere su zatražene jer je u dokumentaciji koju je Sebija Izetbegović predala Medicinskom fakultetu UNSA u vezi nastavka postdiplomskog studija bio i prijepis ocjena odnosno položenih predmeta ali napisan u rukopisu. Na tom prijepisu nema pečata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već isključivo Medicinskog fakulteta UNSA. Novinska agencija Patria objavila je ranije fotografije prijepisa ocjena koje je Izetbegović dostavila Medicinskom fakultetu u Sarajevu. 

Izetbegović je u avgustu 1994. godine predala molbu Medicinskom fakultetu UNSA da joj se omogući polaganje preostalih ispita postdiplomskog studija, a riječ je o četiri ispita jer je deset položila u Zagrebu što je je i omogućeno.


(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.