30.11.2021. 16:35
0
U toku rasprava Predstavničkog doma o stanju u rudnicima
FOTO: FENA
Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, u toku je rasprava o stanju u rudnicima FBiH koji su u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH.

Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o tome upućena je zastupnicima iz Federalne vlade. U dosadašnjoj raspravi, zastupnicia Sabina Ćudić optužila je odgovorne vlasti i uprave preduzeća Elekroprivreda BiH te rudnika da su krivci za nezadovoljstvo rudara, odnosno da čine trio 'bermudskog trougla u kojem nestaju rudari'. Također su krivi, po njenim riječima, za negativne revizorske nalaze preduzeću Elektroprivreda, kao i zato što se u javnost plasiraju informacije da će ispunjenje nekih zahtjeva protestnika rudara dovesti do povećanja cijene električne energije za domaćinstva.



Diskusija na ovoj sjednici odvija se, naime, u svijetlu aktuelnog protesta rudara u FBiH. Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović napomenuo je, otvarajući raspravu, da je sindikat radnika navedenih rudnika dostavio 29. novembra zahtjeve rudara od čije realizacije zavisi ponovno pokretaanje proizvodnje. Federalni premijer Fadil Novalić informirao je potom na sjednici zastupnike da je u pregovorima s protestnicima i drugim akterima  iz energetskog sektora u međuvremenu usuglašeno deset od 13 rudarskih zahtjeva, što je dobar iskorak, po njegovim riječima, budući da se usuglašene stavke tiču direktno rudarskih prava.

Uporedo s ovom sjednicom Predstavničkog doma, traje i sastanak uprave rudarskog sindikata, kazao je Novalić i podsjetio na sinoćnji sastanak predstavnika njegovog ureda, resornog federalnog ministarstva, Elektroprivrede BiH, uprave rudnika i rudarskog sindikata. Taj prvi sastanak pregovaračkog tima, formiranog po izbijanju rudarskih protesta, trajao je više od tri sata, informirao je također premijer čije je mišljenje da nikome iz pregovaračkog procesa nije u interesu ugrožavanje energetske stabilnosti Federacije BiH.



Nakon premijera, zastupnicma se obratio resorni federalni ministar Nermin Džindić i također naveo da je sinoć praktično usuglašen nacrt budućeg sporazuma pregovaračkih strana, a da je i pored postignute saglasnosti, od rudarskog sindikata insistirano i na smjeni direktora preduzeća Elektroprivreda BiH Admira Andelije te direktora rudnika Kreka Huseina Trumića. Andelijina smjena, po Džindićevim riječima, značila bi da nema ni potpisnika usuglašenih stavki odnosno onoga ko treba i da ih provede jer bi eventualni novi direktor zapao u probleme prethodnika.

Džindić je među usuglašenim stavkama sa sinoćnjeg sastanka naveo obavezu Elektroprivrede BiH i uprava rudnika da sačine plan i program uvezivanja staža radnicima u rudnicima, koji treba provoditi do 2028. godine. Direktor Andelija, koji se potom također obratio zastupnicima, između ostalog je kazao da reforma u ovom sektoru mora biti provedena, u protivnom, neće biti pozitivnih trendova.


Kad su rudnici 2009. godine ušli u sastav Koncerna s Elektroprivredom BiH, bili su u veoma zapuštenom stanju, po Andeljinim riječima, s prekobrojnim zaposlenima, velikim dugovima i zastarjelom opremom. Andelija navodi da je od tada u rudnike iz Elektroprivrede BiH investirano više od 300 miliona KM u novcu za opremu i mehanizaciju, kao i 203 miliona KM na osnovu avansa u proteklih deset godina.

Efekti ulaganja su skoro pa nikakvi, kazao je također između ostalog direktor na ovoj sjednici na kojoj se spominju dugovanja rudnika od blizu 500 miliona KM. Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović rekao je da bi na zasjedanju trebalo da se obrate i predstavnici rudarskog sindikata po završetku njihovog sastanka, odnosno da je u radnom planu sjednice Predstavničkog doma i njihovo obraćanje.



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.