1.12.2021. 8:23
0
Rođendan OS BiH u vrijeme Dodikovog nasrtaja i vlasti RS-a na opstojnost i brojnost vojske
Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH danas obilježavaju 16. rođendan OS BiH koje su formirane 1.12.2005. godine u kojima su pukovi Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća odbrane i Vojske Republike Srpske (prve dvije su potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisane u Vojsku FBiH).

Ceremonija obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH održat će se 1. decembra 2021. godine u Domu Oružanih snaga u Sarajevu sa početkom u 11.00 sati, uz ograničen broj prisutnih. 

OS BiH izdvajaju se kao jedna od najuspješnijih reformi u BiH iako proteklih mjeseci politike iz RS-a predvođene Miloradom Dodikom i SNSD-om nasrću na strukturu OS BiH tražeći smanjenje broja vojnika, pa i prijetnjom povlačenja nadležnosti RS i izlazak Vojske RS iz OS BiH. Upravo je to crvena linija na koju upozoravaju međunarodni partneri BiH koji su uložili velika sredstva kako bi OS BiH bila moderna i funkcionalna vojska.

Iz MO BiH istakli su da su najzapaženiji rezultati rada u protekloj godini ostvareni u saradnji sa NATO-om, operacijama podrške miru, u pomoći civilnim tijelima u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i nesreće, procesu školovanja i podmlađivanja personala, deminiranju, učešću u vojnim vježbama. Naglašeno je i da je u ovoj godini, bez ijednog incidenta ili ranjavanja, okončano učešće u NATO-ovoj mirovnoj misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu te da su usvojeni novi partnerski ciljevi u našoj saradnji sa NATO-om. Sa posebnim akcentom je naglašena do sada najveća održana zajednička vježba  sa Oružanim snagama SAD „Brzi odgovor 21“, zaokružen je projekat uspostavljanja ambulanti OS BiH te finaliziran prijedlog izmjena Zakona o službi OS BiH, čijim usvajanjem bi se poboljšao status pripadnika OS BiH.

Uprkos brojnim izazovima i ograničenim finansijskim sredstvima, OS BiH dočekuju svoj 16. rođendan s dobrim rezultatima, koji su prepoznati, istina, više u svijetu nego od sopstvenih vlasti.

Oružane snage BiH tokom postojanja jačale su i razvijale se u respektabilnu vojnu snagu, specifičnu, ali i vrlo prepoznatljivu, kako u regiji tako i šire.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.